
La cel·lulitis infecciosa és una infecció bacteriana aguda en la pell, però no contagiosa, que afecta les capes més profundes de la dermis, sobretot al teixit subcutani. Els bacteris més freqüents a causar la infecció solen ser estreptococs i estafilococs. A més, és més habitual trobar afectats els membres inferiors del cos.
Després de la infecció, es pot apreciar la següent simptomatologia:
- Enrogiment de la zona.
- Inflamació.
- Dolor.
- Calor en l’àrea afectada.
Així mateix, puntualment pot aparèixer:
- Febre.
- Edema per acumulació de líquid provinent dels vasos sanguinis.
- Inflor de la zona per afectació dels vasos limfàtics.
Entre els factors de risc més importants per a patir una cel·lulitis es troben:
- Les persones amb un sistema immunitari alterat o afeblit, ja que tenen més risc de contreure cel·lulitis. Destaquen els ancians, els diabètics (peu diabètic), la SIDA, l’herpes…
- El limfoedema i les malalties que afecten la circulació de la sang en membres inferiors, són altres dels factors predisposants més freqüents.
Sempre que es pugui percebre una infecció ja sigui lleu o greu en la pell, és de vital importància assistir d’urgència al seu centre mèdic per a poder emetre un diagnòstic en el menor temps possible i així receptar el tractament més adequat en cada cas.
Si ens trobem davant una cel·lulitis lleu, això pot tractar-se amb antibiòtics per via oral. Però hem d’estar atents, ja que si passades 48 hores no hi ha bona resposta, es necessari l’ingrés hospitalari i el tractament via parenteral (intravenosa, intramuscular, subcutània,…) davant el risc d’una sèpsia com a resposta extrema de l’organisme davant la infecció.