Just another WordPress site

Com cuidar la nostra microbiota

“Tota malaltia comença a l’intestí”. Això va dir Hipòcrates fa 2500 anys, però no ha estat fins a ben entrat el segle XXI, que la ciència ha fet descobriments sobre aquest tema, demostrant que els bacteris són molt més que vectors de malaltia, tenen un paper protagonista en la patogènia de la malaltia i en el restabliment de la nostra salut.

Una microbiota desequilibrada pot ser causa de malaltia, no sols a nivell intestinal, sinó també ser predisposant de malalties com la diabetis, l’obesitat, la malaltia celíaca, la psoriasi, les malalties neurològiques i, fins i tot, les malalties mentals.

La microbiota intestinal és la població de microorganismes vius residents en el tracte digestiu que s’adquireix en el naixement i que en els adults roman bastant estable al llarg del temps.

En un adult la microbiota intestinal pot pesar 1,5 quilos de mitjana i està constituïda per un nombre de microorganismes que, segons autors, es troba entre 10 i 100 bilions. Hi ha entre 500 i 1.000 espècies de microorganismes, els bacteris dels fílums Bacteroidetes (25%) i Firmicutes (60%) són els majoritaris.

És important mantenir les proporcions equilibrades, i per això s’ha establert la ràtio Firmicutes/Bacteroides (F / B) com un paràmetre per a avaluar l’equilibri de la microbiota intestinal i la seva funcionalitat. Els canvis en la relació F / B poden causar obesitat o malaltia inflamatòria intestinal. Els probiòtics específics poden restaurar l’equilibri microbià intestinal en influir en la proporció F / B.

Fins ara només es coneix el 30 % del contingut de la microbiota intestinal, per tant, encara desconeixem moltes de les seves funcions, no obstant això, sí que sabem que exerceixen 3 funcions fonamentals:

 

Qualsevol alteració de la microbiota tant quantitativament, com qualitativament, i la resposta adversa de l’hoste a aquests canvis, es coneix com disbiosi intestinal. Alguns dels factors que provoquen disbiosi, alterant l’homeòstasi de l’organisme, són:

 

La Fundació Espanyola de l’Aparell Digestiu (FEAD) ha elaborat unes recomanacions que pretenen servir de guia per a obtenir una bona microbiota intestinal i salut digestiva:

 

Així mateix, s’ha demostrat que mantenir una adequada higiene del somni, evitar l’automedicació i la sobremedicació, practicar exercicis per a minimitzar els efectes de l’estrès, mantenir relacions socials sanes i evitar productes contaminants, ajuda a mantenir una microbiota sana i equilibrada, mantenint l’homeòstasi de l’organisme.

Dra. Miriam Regadera González

Cuidados paliativos en UHD Valencia.

Especialista en Medicina integrativa.

ASSSA Assegurances de Salut
La informació publicada en aquest mitjà no substitueix ni complementa cap manera l’atenció directa d’un metge, ni el seu diagnòstic, ni el tractament que prescrigui; tampoc s’ha d’utilitzar per a l’autodiagnòstic.
L’ús que faci el lector d’aquest servei es realitza sota la seva exclusiva responsabilitat.
ASSSA recomana que per a qualsevol qüestió relacionada amb la seva salut consulti sempre amb un metge.
Tornar
Protegir el sistema immunitari

Protegir el sistema immunitari a través de l’alimentació

abril 26, 2023 La teva alimentació

El sistema immunitari és la barrera de defensa natural de l’organisme davant de tòxics externs, …

Edulcorants: aliats o enemics?

octubre 26, 2022 La teva alimentació

En primer lloc, definirem què són els edulcorants. Es diu edulcorant a aquella substància que apo…

ASSSA Magazine 33Gen - Jun 2024

ASSSA Magazine 32Jul - Des 2023

ASSSA Magazine 31Gen - Jun 2023

ASSSA Magazine 30Jul - Des 2022

Veure totes les revistes

Política de cookies Política de privacitat Avís Legal Desarrollado por Espira

    ET TRUQUEM

    Emplena el formulari i et truquem

    Truca'ns al 965 200 106

    965 200 106

    Seleccioneu l'idioma

    Trieu l’idioma en què voleu mostrar el bloc

    Tancar

    NOTA INFORMATIVA

    REGLAMENTO PARA LA DEFENSA DEL ASEGURADO DE ASSSA

    Este reglamento tiene por objeto regular el funcionamiento del Servicio de Atención al Cliente y del Defensor del Asegurado de ASSSA, así como las relaciones entre ambos. Se rige por la Ley 44/2002 de 22 de noviembre, de Medidas de Reforma del Sistema Financiero y por la Orden ECO 734/2004, de 11 de marzo, sobre los departamentos y servicios de atención al cliente de las entidades financieras.

    El Reglamento para la defensa del asegurado puede solicitarlo en la siguiente dirección de correo: sacquejasyreclamaciones@asssa.es.

    Tancar

    INFORMACIÓ SOBRE EL QUADRE MÈDIC DENTAL

    EXCLUSIVAMENT PER A ASSEGURATS QUE DISPOSIN DE PÒLISSA DENTAL

    CONTINUAR