
El VITILIGEN és una malaltia de la pell deguda a una hipopigmentació localitzada. Són lesions “blanques” per l’absència de pigmentació a causa de la falta de cèl·lules pigmentàries (melanòcits).
Encara que de causa desconeguda, se sospita d’una predisposició genètica (hereditària o no) i una reacció del sistema immunitari. El sistema immunitari produeix uns anticossos que destrueixen els melanòcits en determinades zones de la pell com a conseqüència d’una reacció desencadenant (estrès, canvis hormonals, cremades, ferides…). Sol associar-se a altres malalties autoimmunes, com la diabetis m. tipus 1, tiroïditis de Hashimoto, psoriasi, celiaquia…).
Fonamentalment hi ha dos tipus de vitiligen:
- Vitiligen NO segmentari. El més freqüent. Acrofacial (cara, cap, mans i peus), mucoses (oral i genital), generalitzat o comú.
- Vitiligen segmentari. Menys freqüent, a un sol costat del cos, afecta també al cabell, evoluciona en 3-6 mesos i després s’estabilitza.
Són lesions NO contagioses i les seves conseqüències més destacables són de tipus estètic i psicosocials.
No hi ha un tractament definitiu. S’usen cremes de corticoides o corticoides via oral (dexametasona). Actualment s’estan utilitzant radiacions ultraviolades associades a immunosupressors. En el vitiligen segmentari es poden utilitzar tècniques quirúrgiques.