
D’origen indi i mil·lenari, l’esport dels escacs és per a totes les edats i la seva popularitat ha anat augmentant amb el pas dels anys.
Com a patrocinadors del Club ASSSA Enric Valor, ens endinsem en el meravellós món dels escacs, un esport beneficiós tant pel cos com per la ment, de la mà de dos dels seus membres: Alejandro Arias, entrenador i president del club, i Manuel Expósito, jugador i vocal de la junta directiva.
Com ensenyeu els més petits perquè entenguin aquest esport?
Alejandro (A): Aquesta és la base del nostre club: apropar els escacs a la realitat dels infants. Això s’aconsegueix motivant-los a participar, organitzant activitats adaptades… En definitiva, els escacs s’han de transformar per poder apropar l’esport a aquestes edats.
Manuel (M): Si aconseguim connectar emocionalment, l’èxit està assegurat. I recorrem a cançons, contacontes o representacions en taulers gegants.
Quins beneficis té començar des de ben petits?
A: Genera habilitats emocionals, ajuda a acceptar la frustració i desenvolupa habilitats cognitives positives per als estudis.
M: Té un component educatiu interessant: aprendre a gestionar les emocions, tant si guanyes com si perds, a respectar els altres, etc.
Parlem dels joves, però què aporten els escacs a les persones grans?
A: És un esport que afavoreix la socialització i té avantatges cognitius.
M: La capacitat de càlcul, reflexió i presa de decisions. És com un gimnàs per al cervell: ajuda a mantenir-lo actiu.
Com s’entrena per competir?
A: S’ha de jugar bastant i tenir companys per practicar. A més, és molt important tenir professors d’alt nivell per aprendre a pensar com ells i ser mentalment més productius.
M: L’entrenament continuat és fonamental, així com analitzar els rivals, comprendre les posicions, etc. A més, pot ser molt interessant tenir un entrenador i un club.
Segons la vostra experiència, quina és la funció de l’equip?
A: L’equip és motivador. Dona sensació de família, perquè ens ajudem i animem els uns als altres.
M: És fonamental per al creixement de cada jugador. Ningú es més fort que tots junts.
Com es relacionen els escacs amb el fet de tenir una vida saludable?
A: Per viure bé, la ment ha d’estar ordenada i els escacs aporten claredat. A més, fomenten la socialització. També és important seguir una dieta o fer exercici per tenir una bona activitat cerebral.
M: La ment i el cos estan connectats: mens sana in corpore sano. Per tant, com més saludables estiguem, millor ens funcionarà el cervell.
Quins són els valors principals d’aquest esport?
A: Honestedat. Als escacs, l’atzar no existeix. Aquest esport és un mirall en el qual mirar-te. Cal reconèixer tant si ho has fet bé com malament.
M: Respecte, empatia, paciència, superació, perseverança, gratitud… Són valors que perduren tota la vida.
Què diries a una persona que tot just comença?
A: Que en gaudeixi, que d’aquest esport surten moltes coses boniques. I que ens vingui a veure. Som aquí per ajudar!
M: Que ho passi bé, que rigui i que no perdi mai les ganes d’aprendre.
Alejandro Arias Igual
Entrenador i president del Club d’Escacs ASSSA Enric Valor
Manuel Expósito Langa
Jugador i vocal de la junta directiva del club