
Sempre s’ha dit que el sol i, per tant, la vitamina D són fonamentals per a les persones. Però saps fins a quin punt això és cert? No només afecta l’estat d’ànim, sinó que també té un paper imprescindible en els teixits del cos.
Es tracta d’una prohormona que el cos transforma en hormona i que col·labora en l’absorció del calci i el fòsfor per a una salut òssia i dental òptima. A més, funciona dins del sistema endocrí per ajudar a mantenir ben regulats els nivells de serotonina, dopamina, adrenalina i noradrenalina, fonamentals per al benestar mental.
El 90 % de la vitamina D s’obté a través de la pell gràcies a la radiació ultraviolada. Per això, és habitual que durant els mesos d’estiu (i, concretament, del març a l’octubre) els nivells estiguin estabilitzats. En canvi, a l’hivern acostumen a disminuir i s’han de compensar amb l’alimentació.
Aliments rics en vitamina D:
- Peixos grassos, com el salmó o la tonyina
- Sardines en llauna
- Verat i tonyina en conserva
- Conserves en escabetx o en oli
- Carn bovina
- Bolets xiitake
- Rovell d’ou
- Fetge de vedella
- Oli de fetge de bacallà
A més, hi ha molts aliments que se suplementen amb vitamina D, com la llet, els sucs de fruita, els iogurts, la mantega, els cereals o els formatges, tot i que cal posar atenció al fet que no tinguin una quantitat elevada de sucre.
Altres consells
Recomanen prendre el sol entre 10 i 15 minuts al dia, especialment a la cara, els braços i les cames, ja que són les parts del cos que l’absorbeixen millor.
Una altra bona opció és fer exercici a l’aire lliure, la qual cosa permet aprofitar els rajos de sol i millorar els nivells de vitamina D i la salut dels ossos.
Símptomes de dèficit
Les persones de risc, en aquest cas persones d’edat avançada o amb deficiència cognitiva, amb exposició solar restringida, amb obesitat abdominal, amb desnutrició, fumadores i dones durant la lactància i l’embaràs, han de prestar especial atenció a aquests consells.
Una carència de vitamina D es manifesta amb:
- Dolor d’ossos i molèsties a l’esquena
- Infeccions freqüents
- Fatiga
- Problemes de cicatrització de les ferides
- Caiguda del cabell
Quan s’observa aquest quadre clínic, s’ha d’anar a l’especialista per sotmetre’s a un examen i valorar si cal prendre suplements vitamínics per cobrir les necessitats de l’organisme. És important no prendre’ls sense prescripció mèdica, perquè un excés de vitamina D pot ser perjudicial.