
Algun cop t’has sentit cansat amb l’arribada de la primavera? Aquest símptoma, juntament amb d’altres com ara la somnolència, l’insomni, les cefalees o la dificultat de concentració, és característic de l’astènia primaveral.
No és cap malaltia, sinó un trastorn adaptatiu, una simptomatologia passatgera que acostuma a durar dues setmanes, que és causada principalment per la resposta del cos al canvi d’hora, de temperatura i de llum, i que afecta la regulació dels ritmes circadiaris biològics.
El seu origen es troba a l’hipotàlem, la glàndula encarregada de regular aspectes com la temperatura, la gana, la son i la vigília. L’hipotàlem és molt sensible a les variacions de llum/foscor, la qual cosa provoca alteracions en la secreció de determinades hormones, com les endorfines (relacionades amb el benestar i la vitalitat), la serotonina (implicada en la regulació de l’estat d’ànim i de l’estrès) i la melatonina (relacionada amb la son).
L’astènia primaveral no requereix medicació, tractament ni complements vitamínics, però es poden seguir alguns consells per a pal·liar-ne els efectes o evitar que apareguin:
- Anticipar-se al canvi d’horari. Adaptar gradualment la rutina a la nova hora abans que canviï.
- Bona rutina nocturna. L’astènia primaveral afecta la secreció de melatonina, de manera que la son no és reparadora. Per això és important sopar dues hores abans d’anar a dormir, tenir l’habitació neta i endreçada, i tancar les persianes per a aconseguir tota la foscor possible.
- Horari de son regular. Intentar dormir set hores com a mínim, i anar a dormir i llevar-se a la mateixa hora cada dia.
- Exercici físic moderat. Fer exercici físic almenys 30 minuts al dia facilita l’alliberació d’estrès i la conciliació de la son.
- Alimentació equilibrada. Cal adaptar-la a les necessitats de les noves condicions ambientals, evitant aliments ultraprocessats, amb molt sucre i hipercalòrics, i apostant per fruites i verdures fresques combinades amb arròs, pasta, llegums i tubercles. Les llenties i la quinoa són fonamentals per a aquesta època, perquè aporten vitamines del grup B i minerals com el ferro o la fibra.
- Hidratar-se. Amb els canvis de temperatura, el cos necessita més líquids per regular-se.
- Evitar fumar i no prendre begudes alcohòliques o amb cafeïna.
Si els símptomes persisteixen més de dues setmanes, és recomanable consultar un metge per si estan associats a altres problemes de salut.