Just another WordPress site

Autoexploració mamària: com es fa?

19 d'octubre de 2023Cuida de la teva salut

Autoexploració mamària

El càncer de mama és el més freqüent entre les dones espanyoles i tant el diagnòstic com el tractament precoços són claus en el seu pronòstic.

Per prevenir-lo, les dones s’han de fer les revisions corresponents segons l’edat que tinguin, han de fer el cribratge poblacional a partir del 50 anys i han d’estar pendents de si es produeixen canvis als seus pits per tal de consultar els serveis assistencials si és necessari.

L’autoexploració mamària és el mètode més utilitzat per les dones per detectar qualsevol anomalia als pits, com un nòdul. A més d’aquest, però, hi ha altres símptomes que cal conèixer, ja que poden estar relacionats amb el càncer de mama, com ara els clotets, els envermelliments o les erosions.

 

Consells per a una autoexploració correcta dels pits

L’exploració s’ha de fer una setmana després d’haver tingut la menstruació, si es té, perquè l’estímul hormonal de la regla podria alterar la palpació. De manera relaxada i còmoda, la dona s’ha de posar davant del mirall en tres posicions diferents i inspeccionar detingudament els dos pits:

 

Cal observar-ne la forma, l’aspecte i la grandària i buscar canvis o asimetries. Concretament, ens fixarem en si hi ha zones en retracció o enfonsades, o si hi ha zones que sobresurten o nòduls. És important saber que, tot i que normalment els pits no són exactament iguals, sí que són molt semblants i han de mantenir-ne la forma circular.

La pell és una altra zona important en la qual ens hem de fixar, doncs poden aparèixer símptomes com plecs, envermelliment o pell de taronja i, en casos en què la malaltia està avançada, zones moradenques i fins i tot erosions i ferides obertes. Hem d’observar també les arèoles i els mugrons: que no hi hagi zones envermellides o descamatives, crostes, nòduls, parts enfonsades o secrecions sanguinolentes pel mugró.

De peu o reclinada, caldrà que la dona també palpi tant els pits com les aixelles amb l’objectiu de buscar possibles nòduls. S’han de fer servir els tres dits centrals de cada mà, realitzant sempre una primera passada més superficial i una segona més en profunditat. Pot fer-se de manera circular, de fora cap a endins o de dalt a baix, però sempre intentant no deixar-se cap zona.

 

L’autoexploració és fonamental per prevenir i detectar de manera precoç les possibles anomalies perquè es pugui actuar amb rapidesa. Moltes vegades, es poden palpar zones més dures i poc delimitades que ens poden cridar l’atenció però que formen part de la mama normal, però és important que davant de qualsevol canvi recent es consulti un especialista.

Dr. Tomàs Cortadellas i Dra. Judith Jurado

Unitat de Patologia Mamària. Servei de Ginecologia i Obstetrícia

Hospital Universitari General de Catalunya

ASSSA Assegurances de Salut
La informació publicada en aquest mitjà no substitueix ni complementa cap manera l’atenció directa d’un metge, ni el seu diagnòstic, ni el tractament que prescrigui; tampoc s’ha d’utilitzar per a l’autodiagnòstic.
L’ús que faci el lector d’aquest servei es realitza sota la seva exclusiva responsabilitat.
ASSSA recomana que per a qualsevol qüestió relacionada amb la seva salut consulti sempre amb un metge.
Tornar
marxa nòrdica

Marxa nòrdica: per què l’hauria de practicar?

abril 30, 2024 Cuida de la teva salut

Originària de Finlàndia, la marxa nòrdica va néixer l’any 1930 perquè l’equip nacional d’…

taques dents

Taques a les dents: ens han de preocupar?

gener 10, 2024 Cuida de la teva salut

Les taques a les dents són un problema comú que pot repercutir en l’aspecte del nostre somriure.…

La biohabitabilitat i la salut de l’espai que habitem

gener 4, 2023 Cuida de la teva salut

Amb freqüència, solem mesurar i avaluar el grau de contaminació de l’espai exterior dels nostre…

ASSSA Magazine 33Gen - Jun 2024

ASSSA Magazine 32Jul - Des 2023

ASSSA Magazine 31Gen - Jun 2023

ASSSA Magazine 30Jul - Des 2022

Veure totes les revistes

Política de cookies Política de privacitat Avís Legal Desarrollado por Espira

    ET TRUQUEM

    Emplena el formulari i et truquem

    Truca'ns al 965 200 106

    965 200 106

    Seleccioneu l'idioma

    Trieu l’idioma en què voleu mostrar el bloc

    Tancar

    NOTA INFORMATIVA

    REGLAMENTO PARA LA DEFENSA DEL ASEGURADO DE ASSSA

    Este reglamento tiene por objeto regular el funcionamiento del Servicio de Atención al Cliente y del Defensor del Asegurado de ASSSA, así como las relaciones entre ambos. Se rige por la Ley 44/2002 de 22 de noviembre, de Medidas de Reforma del Sistema Financiero y por la Orden ECO 734/2004, de 11 de marzo, sobre los departamentos y servicios de atención al cliente de las entidades financieras.

    El Reglamento para la defensa del asegurado puede solicitarlo en la siguiente dirección de correo: sacquejasyreclamaciones@asssa.es.

    Tancar

    INFORMACIÓ SOBRE EL QUADRE MÈDIC DENTAL

    EXCLUSIVAMENT PER A ASSEGURATS QUE DISPOSIN DE PÒLISSA DENTAL

    CONTINUAR