Just another WordPress site

Col·lapse de l’oclusió posterior: per què perdre una dent pot provocar-ne la pèrdua d’altres?

1 de març de 2023Dental

El col·lapse de l’oclusió és un dels problemes odontològics més complexes que es resolen a les clíniques dentals, amb un tractament complicat i de dificultat patològica. Aquesta disfunció de la masticació que genera tants problemes es podria evitar amb un tractament precoç.

 

En què consisteix?

En termes odontològics, parlem d’«oclusió» quan les superfícies dentals entren en contacte i s’hi recolzen de manera estable. Així doncs, parlem de «col·lapse de l’oclusió posterior» quan la posició correcta queda destruïda per la pèrdua de dents al sector posterior de la mandíbula. Això succeeix quan no es reposen les peces dentals i afecta un 32 % dels pacients.

Aquesta síndrome es caracteritza per la manca de contacte entre les molars superiors i les antagonistes, les inferiors, i, per tant, la posició incorrecta de la mandíbula, la qual cosa genera moviments anòmals que interfereixen en la mossegada, no permeten mastegar bé i posen en risc la resta de les dents.

 

Conseqüències i tractament

El col·lapse de l’oclusió posterior comporta una sobrecàrrega anterior dental (sector anterior de la boca). A això es suma el fet que el pacient presenta una pèrdua de la dimensió vertical, és a dir, la distància que separa el mentó de la base del nas (alçària de la boca) es veu alterada per aquesta síndrome. Per aconseguir que torni a la normalitat, cal fer-ne una avaluació i un tractament multidisciplinari.

Fins i tot hi ha casos en què cal recórrer a la prostodòncia per corregir la dimensió vertical. Es tracta d’un procediment necessari, doncs l’absència de molars fa que altres dents suportin més càrrega de la necessària. Així doncs, es col·loquen fundes a tota la boca per augmentar l’alçària que s’havia perdut amb el pas del temps. En diagnòstics més complicats, s’ha de recórrer a ortodòncies o cirurgia orofacial.

 

La importància de la prevenció

Donada la prevalença d’un augment de pacients que perden les molars al llarg de la seva vida, el millor tractament per evitar el col·lapse de l’oclusió anterior o posterior és la prevenció, mitjançant la reposició a curt termini de les peces dentals que s’han perdut amb pròtesis fixes o amovibles, en funció d’allò que es consideri més adient per a cada pacient.

Per no arribar a aquesta situació, és fonamental impedir la pèrdua de peces dentals i això depèn del compromís de cada pacient. Les directrius clau:

 

Amb la detecció precoç es podran resoldre possibles problemes abans d’arribar a perdre la dent. Si, a més, es realitzen higienes dentals, s’aconseguirà mantenir la salut de les genives i del periodonci, al mateix temps que es podran localitzar possibles càries en fase inicial.

María José Rodríguez Hidalgo

Odontòloga. Especialista en ortodòncia, prostodòncia i rehabilitació

Clínica Dentalbox

ASSSA Assegurances de Salut
La informació publicada en aquest mitjà no substitueix ni complementa cap manera l’atenció directa d’un metge, ni el seu diagnòstic, ni el tractament que prescrigui; tampoc s’ha d’utilitzar per a l’autodiagnòstic.
L’ús que faci el lector d’aquest servei es realitza sota la seva exclusiva responsabilitat.
ASSSA recomana que per a qualsevol qüestió relacionada amb la seva salut consulti sempre amb un metge.
Tornar

Facetes dentals: el secret per a canviar el teu somriure ràpidament

maig 18, 2022 Dental

Famosos i influencers somriuen i brillen amb les seves dents perfectes en les catifes vermelles. Mol…

Gingivitis i periodontitis (malalties de les genives)

desembre 7, 2022 Dental

Sabia que…? Segons l’Enquesta Nacional de Salut, el 85 – 90% de la població major de 35 a…

ASSSA Magazine 33Gen - Jun 2024

ASSSA Magazine 32Jul - Des 2023

ASSSA Magazine 31Gen - Jun 2023

ASSSA Magazine 30Jul - Des 2022

Veure totes les revistes

Política de cookies Política de privacitat Avís Legal Desarrollado por Espira

  ET TRUQUEM

  Emplena el formulari i et truquem

  Truca'ns al 965 200 106

  965 200 106

  Seleccioneu l'idioma

  Trieu l’idioma en què voleu mostrar el bloc

  Tancar

  NOTA INFORMATIVA

  REGLAMENTO PARA LA DEFENSA DEL ASEGURADO DE ASSSA

  Este reglamento tiene por objeto regular el funcionamiento del Servicio de Atención al Cliente y del Defensor del Asegurado de ASSSA, así como las relaciones entre ambos. Se rige por la Ley 44/2002 de 22 de noviembre, de Medidas de Reforma del Sistema Financiero y por la Orden ECO 734/2004, de 11 de marzo, sobre los departamentos y servicios de atención al cliente de las entidades financieras.

  El Reglamento para la defensa del asegurado puede solicitarlo en la siguiente dirección de correo: sacquejasyreclamaciones@asssa.es.

  Tancar

  INFORMACIÓ SOBRE EL QUADRE MÈDIC DENTAL

  EXCLUSIVAMENT PER A ASSEGURATS QUE DISPOSIN DE PÒLISSA DENTAL

  CONTINUAR