
Amb motiu del 25 aniversari de l’AICE, Federació d’Associacions d’Implantats Coclears d’Espanya durant l’any 2021 i a causa del Dia Internacional de l’Implant Coclear que se celebra cada 25 de febrer, anem a exposar una sèrie de conceptes bàsics per al seu enteniment i comprensió.
Diferències entre l’implant coclear i l’audiòfon
Un implant coclear és un dispositiu elèctric petit que ajuda persones amb capacitat auditiva severa a poder escoltar. No té res a veure amb un audiòfon. L’audiòfon és, bàsicament, un amplificador i modulador de senyals acústics.
L’implant coclear i l’audiòfon són ajudes protètiques, no curen la sordesa.
Entenent el nostre sistema auditiu
El so es transmet per l’aire mitjançant ones sonores que, captades pel pavelló auditiu, es transmeten fins a xocar amb la membrana del timpà (oïda externa), on es produeixen moviments d’oscil·lació que indueixen a transmetre aquestes ones per mitjà de la cadena d’ossets (oïda mitjana) fins a un orifici, a través del qual es comuniquen amb l’oïda interna situada dins de l’os temporal. Allí, un vestíbul dóna pas a dues estructures:
- Els canals semicirculars (encarregats de l’equilibri).
- La còclea
- que conté les cèl·lules receptores del so, encarregades de transformar-lo en impulsos nerviosos que es transmeten al cervell mitjançant el nervi coclear. Aquest, amb el nervi vestibular, procedent del vestíbul on es troben els receptors dels canals semicirculars, formen el nervi auditiu.
Com funciona l’implant coclear
L’implant coclear és un aparell elèctric petit que costa de dues parts:
- Una EXTERNA on es troben un receptor o micròfon (que capta les ones sonores) i un processador del llenguatge amb una antena.
- Una INTERNA que s’implanta quirúrgicament dins de l’os temporal i on es troba l’oïda interna i, per tant, la còclea. Allí es transformen els impulsos mecànics (ones) en impulsos elèctrics que es transmeten a l’àrea auditiva del cervell.
L’objectiu de l’implant coclear és reemplaçar la funció de la còclea, estimulant mitjançant senyals elèctrics directament el nervi auditiu. D’aquesta forma, tant l’OE (oïda externa) com l’OM (oïda mitjana) deixen de ser operatives i el senyal va des del receptor extern, situat darrere del pavelló auricular, fins al receptor intern, situat en la còclea en l’OI (oïda interna).
Rehabilitació i ús diari
L’implant coclear és un sistema segur i eficaç contra la majoria de les sordeses profundes bilaterals NS (neurosensorials). La part interna del mètode és molt fiable i pot durar tota la vida, mentre que la part externa necessita un manteniment regular.
Cal aprendre a diagnosticar bé la sordesa i el tipus d’implant necessari per a cada cas. En aquest cas, és eficaç tant en nens com en adults, encara que l’audició amb aquest tipus d’implants no és “l’habitual” i cal “aprendre a sentir” mitjançant rehabilitació.
Aquesta rehabilitació, igual que l’entorn familiar i la predisposició de l’implantat, és fonamental per a la bona evolució final del procés. Durant el transcurs del qual, l’ús conjunt de l’implant coclear amb el llenguatge de signes, pot ser la millor opció per al desenvolupament integral del nen sense audició.