Just another WordPress site

Meningitis

29 de juny de 2022Consells de salut

La meningitis és la inflamació de la meninge que és una membrana fina que envolta el cervell i la medul·la espinal. Són tres les capes meninges: duramàter, piamàter i aracnoide.

Les causes més freqüents de meningitis són víriques o bacterianes. Altres causes menys freqüents són intoxicacions, fongs, paràsits o tumors.

Les meningitis víriques són les més freqüents (80 %). El SN pot infectar-se per múltiples virus i la majoria d’ells poden causar un quadre agut, generalment febril, que ocasiona una síndrome meníngia o un dèficit neurològic en hores o dies. La gravetat de la infecció dependrà del tipus de virus. Els virus més freqüents són enterovirus, virus de l’herpes, VIH, galteres i virus del Nil. Els símptomes més freqüents són cefalea, fotofòbia, febre o febrícula, diarrea, cansament.

Les meningitis bacterianes solen ser una emergència i han de ser tractades immediatament en hospital. La via més freqüent d’entrada és la via hematògena per microorganismes residents habituals de la nasofaringe i l’orofaringe. Són generalment microorganismes piògens, que ocasionen un quadre agut i indueixen una resposta inflamatòria en el LCR (líquid cefalorraquidi). Altres infeccions bacterianes, menys freqüents, estan produïdes per la tuberculosi, la sífilis, la brucel·losi, la leptospirosi i la malaltia de Lyme. Els símptomes més freqüents són la cefalea intensa, la fotofòbia, la febre alta amb calfreds o convulsions i la rigidesa de clatell, a vegades amb opistòtons (arquegen el cap i el coll cap enrere).

La prova diagnòstica per excel·lència és la punció lumbar per a estudi del LCR. Altres proves a realitzar són un hemocultiu, una placa de tòrax (Rx) i un TAC cranial.

Entre les complicacions més assenyalades ens trobarem amb dany cerebral, vessament subdural, hipoacúsia o sordesa, hidrocefàlia, convulsions i mort.

Les meningitis agudes víriques, llevat de la causada pel virus de l’herpes, no tenen tractament específic.

La meningitis bacteriana no tractada és mortal en gairebé tots els casos. Amb el tractament precoç i adequat, la mortalitat és inferior al 10 %. És una urgència mèdica i la seva curació depèn exclusivament del tractament antibiòtic.

La prevenció de les meningitis de la comunitat està lligada a la vacunació. La vacunació sistemàtica dels lactants amb la vacuna pneumocòccica disminuirà la incidència de meningitis pneumocòccica i la d’adults i persones d’edat avançada amb la vacuna polivalent.

ASSSA Assegurances de Salut
La informació publicada en aquest mitjà no substitueix ni complementa cap manera l’atenció directa d’un metge, ni el seu diagnòstic, ni el tractament que prescrigui; tampoc s’ha d’utilitzar per a l’autodiagnòstic.
L’ús que faci el lector d’aquest servei es realitza sota la seva exclusiva responsabilitat.
ASSSA recomana que per a qualsevol qüestió relacionada amb la seva salut consulti sempre amb un metge.
Tornar

Viatge internacional. Consells, prevenció i cura de la salut

agost 4, 2021 Consells de salut

El turisme internacional és cada dia més freqüent, tant a nivell professional, com per oci o comp…

Malaltia boca – mà – peu

octubre 11, 2022 Consells de salut

Què és la malaltia? Es tracta d’una infecció vírica típica de la infància, que afecta sobret…

Acne vulgar

desembre 21, 2022 Consells de salut

L’acne és una malaltia crònica inflamatòria de la pell ocasionada per un trastorn de la unitat …

ASSSA Magazine 31Gen - Jun 2023

ASSSA Magazine 30Jul - Des 2022

ASSSA Magazine 29Gen - Jun 2022

ASSSA Magazine 28Jul - Des 2021

Veure totes les revistes

Política de cookies Política de privacitat Avís Legal Desarrollado por Espira

  ET TRUQUEM

  Emplena el formulari i et truquem

  Truca'ns al 965 200 106

  965 200 106

  Seleccioneu l'idioma

  Trieu l’idioma en què voleu mostrar el bloc

  Tancar

  NOTA INFORMATIVA

  REGLAMENTO PARA LA DEFENSA DEL ASEGURADO DE ASSSA

  Este reglamento tiene por objeto regular el funcionamiento del Servicio de Atención al Cliente y del Defensor del Asegurado de ASSSA, así como las relaciones entre ambos. Se rige por la Ley 44/2002 de 22 de noviembre, de Medidas de Reforma del Sistema Financiero y por la Orden ECO 734/2004, de 11 de marzo, sobre los departamentos y servicios de atención al cliente de las entidades financieras.

  El Reglamento para la defensa del asegurado puede solicitarlo en la siguiente dirección de correo: sacquejasyreclamaciones@asssa.es.

  Tancar