
Està més que demostrat que l’esport i l’exercici físic tenen un impacte positiu en la nostra salut i benestar, però l’esportista no sempre és conscient de tot el que es mou i es pot arribar a desenvolupar durant la pràctica.
Imagines poder gaudir de l’entrenament i alhora millorar la relació amb el teu cos, el teu rendiment i la teva capacitat per a respondre davant situacions d’estrès? Perquè això és possible a través de la pràctica de Mindfulness.
Què és Mindfulness?
Mindfulness significa atenció i consciència plena i fa referència a la capacitat de viure en el moment present, atenent els pensaments, emocions i sensacions que ens genera la situació que estem vivint.
En què consisteix la pràctica de Mindfulness?
Podem trobar diverses similituds entre el Mindfulness i l’esport: tots dos són experiencials, el cos i la concentració juguen un paper essencial i requereixen entrenament.
Practicar Mindfulness és senzill, el complicat és mantenir el compromís amb la pràctica, ja que el frenètic ritme de vida actual i la quantitat d’estímuls externs que rebem constantment ens porten cada vegada més a la dispersió de l’atenció i fan que el silenci, l’observació i la connexió amb un mateix es converteixin en una cosa contraintuïtiva.
El Mindfulness es pot practicar a dos nivells.
D’una banda, la pràctica formal enfocada en l’observació i presa de consciència de 3 pilars:
- Postura: es desenvolupa la consciència corporal a través de pràctiques com el body scan. Aquesta major connexió amb el cos ajuda, entre moltes altres coses, a escoltar-lo, saber què necessita a cada moment i així poder prevenir lesions.
- Respiració: com a punt d’ancoratge al moment present, a l’aquí i a l’ara, permetent una millor gestió de les emocions, de l’estrès i l’ansietat, per exemple, a l’hora de competir.
- Actitud: l’amabilitat i la compassió cap a un mateix i cap als altres, la confiança, l’acceptació, el no-judici i la mirada de principiant, són actituds Mindfulness que fomenten el gaudi, la superació i el joc net.
D’altra banda, la pràctica informal del Mindfulness consisteix a practicar esport i realitzar qualsevol activitat diària amb consciència plena, aplicant els 3 pilars bàsics de la pràctica formal.
Què li pot aportar el Mindfulness a l’esportista?
L’esport és moviment i el moviment és emoció. L’esportista que és conscient de les seves emocions, sensacions, patrons de pensament i d’actuació, té un major autoconeixement i capacitat d’autogestió, podent respondre de manera més favorable davant les situacions que se li presenten, en lloc de reaccionar de manera automàtica.
Quins beneficis té la pràctica de Mindfulness?
- Millora el nivell d’atenció: el que es tradueix en una major concentració, factor necessari en la pràctica esportiva i la competició.
- Redueix l’ansietat i l’estrès: l’atenció enfocada en el moment present i el treball amb la respiració permeten regular els nivells d’estrès i ansietat, a més de millorar la capacitat de donar respostes adaptatives.
- Regula les emocions: reconèixer les emocions i aprendre a gestionar-les ajuda a recol·locar-se i a afrontar l’èxit, la derrota, o la frustració amb més serenitat i calma.
- Millora el rendiment: saber destriar i enfocar-se en allò important a cada moment evita la dispersió i la pèrdua d’energia, la qual cosa es tradueix en una major resistència basada en l’acceptació dels fets i en la presa conscient de decisions.
- Reducció de lesions: en desenvolupar una major consciència corporal, l’esportista és capaç d’escoltar el seu cos i adonar-se de si està sobrepassant els seus límits o fent un sobreesforç, i així poder corregir la seva postura i la seva actitud abans que es generi una lesió.
En conclusió, practicar Mindfulness permet gaudir d’una pràctica esportiva més conscient i plena.