La majoria ens hem marejat algun cop als viatges. Pot passar quan viatgem en cotxe, en tren, en vaixell o, fins i tot, en avió, i afecta sobretot els infants, les persones d’edat avançada i les embarassades. Però per què ens maregem?
El mareig és una resposta fisiològica normal del cos quan estem quiets en un mitjà de transport i percebem estímuls externs de moviment. Les conseqüències són malestar estomacal, nàusees, suor freda, fatiga, pèrdua d’apetit o vòmits.
L’equilibri s’aconsegueix quan s’integren tres sistemes d’informació al nostre cervell: la visió, que ens dona la percepció del nostre cos en relació amb l’espai; l’òrgan de l’equilibri, que es troba a l’oïda interna i ens dona informació sobre els moviments, les acceleracions i les desacceleracions; i, per acabar, la informació que ens donen les articulacions pel que fa a la posició del cos. Tot això ens permet mantenir la postura.
Prevenir els mareigs
- Conducció suau. El conductor ha d’evitar les acceleracions i les frenades brusques, a més de les estrebades, per tal de no transmetre més moviments als passatgers. En cas d’anar per una carretera amb revolts, es recomana reduir la velocitat perquè el cotxe no faci girs pronunciats.
- Ventilació adequada. Mantenir una temperatura entre 21 ºC i 23 ºC i no abrigar-se massa. Si el vehicle no té un sistema de ventilació adequat, es poden abaixar les finestretes.
- Evitar les males olors. Mantenir l’ambient net, no fumar dins del cotxe i no fer servir ambientadors massa intensos.
- Triar un bon seient. En els vehicles, és millor triar el seient del copilot per mirar l’horitzó o seure a la part central dels seients del darrere. Als avions, es recomanen els seients més propers a les ales i al costat de la finestreta. Als vaixells, s’aconsella situar-se en una zona central per reduir la percepció de les oscil·lacions o a la coberta. I als trens, en el sentit de la marxa.
- Evitar mirar dispositius electrònics o llegir i animar els passatgers a xerrar, escoltar música o cantar.
- A més de fer que el viatge passi més ràpidament, ajuda a prevenir possibles mareigs.
- Planificar els àpats. No viatjar en dejú ni havent menjat de manera abundant.
- Mantenir el cap quiet. El podem recolzar sobre un coixí ergonòmic de coll o al capçal del seient.
- Mirar l’horitzó. Si el viatge és en vaixell, podem mirar les onades o qualsevol objecte en moviment. En el cas de l’avió, del tren o si estem asseguts als seients del darrere del cotxe, podem mirar per la finestreta i enfocar-nos en allò que tenim més endavant.
Si els mareigs són recurrents en tots els viatges, es recomana consultar un especialista de la salut perquè aconselli algun medicament.
Com actuar en cas de mareig
Què passa si apliquem les recomanacions anteriors i, tot i això, ens maregem durant els viatges? Alguns consells són:
- Obrir les finestretes. L’aire fresc redueix la sudoració.
- Controlar la respiració.
- Escoltar música tranquil·la.
- Parar el cotxe, baixar i passejar una mica.
- Menjar poma verda o galetes salades, aliments que ajuden a reduir les nàusees.
- Evitar beure aigua, perquè podria provocar el vòmit.