
A l’estiu, una de les activitats més freqüents és banyar-nos a la platja o la piscina. Per això, a més de la prevenció, és vital conèixer les pautes bàsiques d’actuació en cas de negada per poder socórrer la víctima ràpidament.
Prevenció
Si som a la platja, primer hem de fixar-nos en el color de la bandera que indica l’estat de la mar: verd (es permet el bany), groc (precaució) i vermell (es prohibeix el bany).
Dutxar-se, si és possible, abans del bany és molt útil per adaptar la temperatura corporal i evitar‑ne un descens brusc quan ens submergim, ja que això provoca una reacció al sistema circulatori i fa que ens arribi menys sang al cervell. Això pot produir un desmai (síncope) i es coneix com a «tall de digestió» o hidrocució.
Pautes d’actuació
Si observem que algú s’està negant o es troba inconscient a l’aigua, hem de seguir la regla PAS: Protegir, Alertar, Socórrer.
- Protegir: ens hem d’autoprotegir (hem d’estar tranquils i segurs) i calmar la persona que està en perill.
- Alertar: hem de trucar al 112, tant perquè es desplacin al lloc dels fets com perquè ens donin instruccions.
- Socórrer: és l’últim pas a seguir.
Passos a seguir:
Per començar, ens hem d’autoprotegir i garantir la nostra seguretat per evitar negar-nos amb la víctima. Per això, si no sabem nedar, no hem d’intentar rescatar la persona en perill, sinó que hem d’avisar algú altre.
A continuació, traurem la persona de l’aigua tot mantenint lliures les vies aèries (nas i boca), tant si està conscient com si està lluitant per evitar negar-se.
Quan haguem sortit de l’aigua, l’hem de posar de panxa enlaire. Comprovarem si la víctima respon als estímuls mitjançant preguntes (auditius), tocaments (tàctils) o pessics (dolorosos).
Si respon, hem de comprovar com es troba i valorar si hem de trucar al 112.
Si no respon, demanarem ajuda a les persones del voltant, avisarem al 112 i connectarem el mans lliures del mòbil per rebre instruccions mentre actuem. Podrien passar dues coses:
- Respira (ho sabrem observant si el pit té moviment). Obrirem les vies aèries posant les mans a la front i a la barbeta de la víctima per tal que el cap es desplaci cap enrere i que la llengua no obstrueixi la via. També col·locarem la víctima en Posició Lateral de Seguretat (PLS).
- No respira. Trucarem al 112 i buscarem algú (si és possible) que ens ajudi. Preguntarem si hi ha algun DESFIBRIL·LADOR a prop i iniciarem la RCP (reanimació cardiopulmonar).
RCP
1r. Comencem amb cinc ventilacions boca a boca. Posarem les mans a la front i a la barbeta i mourem el cap enrere. Pinçarem el nas amb els dits índex i polze. Cobrirem la boca de la víctima amb la nostra. Insuflarem aire durant aproximadament un segon. Ho repetirem cinc vegades i després permetrem que els pulmons es buidin deixant de pinçar el nas.
2n. Massatge cardíac (compressions) a un ritme de 110 per minut amb les mans entrellaçades sobre el centre del pit (a l’extrem inferior de l’estèrnum). Farem 30 compressions.
Després d’acabar el primer cicle, farem sempre dues ventilacions i 30 compressions. Continuarem així fins que ens esgotem i ens donin el relleu, fins que la víctima respongui i comenci a respirar, o fins que arribi ajuda especialitzada.
Tenir aquests coneixements pot salvar vides.