Just another WordPress site

Resiliència: la clau per a una bona salut mental

En els últims anys, i especialment en aquesta època estranya de pandèmia que ens ha tocat viure, les paraules resiliència i salut mental ressonen contínuament en titulars de mitjans de comunicació, en boca de polítics, en la cua del banc o de la fleca però, què és la resiliència? I… què té a veure amb la salut mental?

Resiliència es defineix segons el Gran diccionari de la llengua catalana com la capacitat de l’individu per a afrontar amb èxit una situació desfavorable o de risc, i per a recuperar-se, adaptar-se i desenvolupar-se positivament davant les circumstàncies adverses. En psicologia, es defineix com la capacitat d’adaptar-se de manera eficient i recuperar-se ràpidament després d’una situació d’estrès, una adversitat, un traumatisme o una tragèdia. Segons la definició, i fins i tot fonèticament, és fàcil pensar que es tracta d’un sinònim de resistència que, si bé sona semblant, està en les antípodes conceptuals de la resiliència, doncs mentre que resistència comporta “oposició”, la clau de la resiliència s’amaga en la capacitat d’adaptació.

I què té a veure la resiliència amb la salut mental? En la nostra vida, totes les persones ens enfrontem a diferents situacions adverses (ruptura sentimental, pèrdua de persones que estimem, dificultats laborals o econòmiques, malalties físiques…) que poden resultar pertorbadores per generar-nos una càrrega major d’estrès o poden interferir en el nostre funcionament habitual.

Davant aquestes situacions adverses, l’ésser humà pot reaccionar de formes diferents. Una d’elles seria la negació, intentar ignorar el problema, continuar funcionant com si no succeís res i per tant mantenint l’estrès i l’alteració del nostre funcionament amb l’impacte negatiu a llarg termini que podria suposar desenvolupar trastorns com el d’ansietat, adaptatiu o depressiu major. Conseqüències similars podria tenir resistir-se a la nova situació tractant de mantenir l’estat mental i físic previ per tots els mitjans possibles, ja que podria implicar un malestar psicològic elevat que podria arribar a constituir un trastorn mental com els esmentats anteriorment.

Una altra de les postures que es poden desenvolupar davant l’adversitat és l’adaptació psicosocial davant la nova situació, la resiliència. Encara que resiliència no és simplement adaptació, és adaptació en positiu. És a dir, la persona resilient a més d’adaptar-se, afrontar i superar la circumstància adversa, aprèn d’ella per a sortir més preparada en el moment d’enfrontar-se a nous reptes futurs.

Ser resilient no és una qualitat innata amb la qual naixem, és cert que hi pot haver una predisposició a ella en el nostre caràcter, però podem aprendre a desenvolupar-la i entrenar-la. En l’entrenament de la resiliència, es proposen una sèrie d’hàbits que afavoreixen el desenvolupament d’aquesta habilitat:

 

Tenir eines per a enfrontar-nos a les complicacions de la vida i poder fer-ho des de la calma i la reflexió ens donarà la capacitat de ser més resilients i en última instància, evitar el sofriment psicològic derivat de les adversitats inherents a la vida i així aconseguir millorar la nostra salut mental.

Patricia Herbera

Especialista en Psiquiatria Hospital Universitari Sant Joan d’Alacant

ASSSA Assegurances de Salut

La informació publicada en aquest mitjà no substitueix ni complementa cap manera l’atenció directa d’un metge, ni el seu diagnòstic, ni el tractament que prescrigui; tampoc s’ha d’utilitzar per a l’autodiagnòstic.

L’ús que faci el lector d’aquest servei es realitza sota la seva exclusiva responsabilitat.

ASSSA recomana que per a qualsevol qüestió relacionada amb la seva salut consulti sempre amb un metge.

Tornar

Hipoacúsia en la tercera edat

gener 18, 2023 Cuida de la teva salut

Denominem presbiacúsia a la sordesa natural que se va establint progressivament a causa de l’enve…

Malaltia inflamatòria intestinal

juny 15, 2022 Cuida de la teva salut

Es tracta d’una inflamació crònica de l’intestí d’origen desconegut que evoluciona de maner…

Resistència als antibiòtics

Resistència als antibiòtics

novembre 22, 2023 Cuida de la teva salut

Els antibiòtics són medicaments que s’utilitzen per combatre les infeccions bacterianes. Si s’…

ASSSA Magazine 33Gen - Jun 2024

ASSSA Magazine 32Jul - Des 2023

ASSSA Magazine 31Gen - Jun 2023

ASSSA Magazine 30Jul - Des 2022

Veure totes les revistes

Política de cookies Política de privacitat Avís Legal Desarrollado por Espira

    ET TRUQUEM

    Emplena el formulari i et truquem

    Truca'ns al 965 200 106

    965 200 106

    Seleccioneu l'idioma

    Trieu l’idioma en què voleu mostrar el bloc

    Tancar

    NOTA INFORMATIVA

    REGLAMENTO PARA LA DEFENSA DEL ASEGURADO DE ASSSA

    Este reglamento tiene por objeto regular el funcionamiento del Servicio de Atención al Cliente y del Defensor del Asegurado de ASSSA, así como las relaciones entre ambos. Se rige por la Ley 44/2002 de 22 de noviembre, de Medidas de Reforma del Sistema Financiero y por la Orden ECO 734/2004, de 11 de marzo, sobre los departamentos y servicios de atención al cliente de las entidades financieras.

    El Reglamento para la defensa del asegurado puede solicitarlo en la siguiente dirección de correo: sacquejasyreclamaciones@asssa.es.

    Tancar

    INFORMACIÓ SOBRE EL QUADRE MÈDIC DENTAL

    EXCLUSIVAMENT PER A ASSEGURATS QUE DISPOSIN DE PÒLISSA DENTAL

    CONTINUAR