Just another WordPress site

Talassèmia

20 de juliol de 2022Consells de salut

La paraula talassèmia procedeix del grec (mar i sang) i és freqüent al Mediterrani (sud d’Espanya i Itàlia, Sicília, Sardenya i nord d’Àfrica).

És un tipus d’anèmia hereditària que afecta la composició de l’hemoglobina -Hb-, una proteïna continguda en els glòbuls vermells i que s’encarrega del transport de l’oxigen.

Una talassèmia és una alteració de la molècula d’Hb deguda a una falta de síntesi, total o parcial, de cadenes de globina (proteïna constituent de l’Hb).

L’Hb de l’adult, HbA, està composta per 4 cadenes de polipèptids, 2 cadenes alfa i 2 cadenes beta.

 

Si s’afecta només un gen, anèmia hemolítica lleu o moderada (talassèmia menor) sol ser asimptomàtica i és la més freqüent en l’àrea del Mediterrani.

Si s’afecten dos o més gens, es tracta de formes més greus d’anèmia. Cursen amb feblesa, cansament i dispnea en casos greus -talassèmia beta major- també dita, a vegades, Anèmia de Cooley. Aquesta anèmia hemolítica congènita afecta nens i es manifesta a partir dels 3 – 4 anys. Cursa amb mal desenvolupament corporal, amb trastorns hepàtics de la melsa, de la medul·la òssia, dels ossos…

La talassèmia es diagnostica per una anàlisi simple de sang (hemograma), on apareix un augment de glòbuls vermells i una microcitosi (glòbuls vermells petits). Sol afectar diversos membres de la família. La confirmació diagnòstica és per estudi de l’ADN.

En les formes més lleus de talassèmia, asimptomàtiques o amb símptomes lleus, l’únic tractament que s’utilitza és l’àcid fòlic. En les formes més severes o greus -beta talassèmia major- són necessàries transfusions de sang freqüents, trasplantament de medul·la òssia o teràpia genètica.

ASSSA Assegurances de Salut
La informació publicada en aquest mitjà no substitueix ni complementa cap manera l’atenció directa d’un metge, ni el seu diagnòstic, ni el tractament que prescrigui; tampoc s’ha d’utilitzar per a l’autodiagnòstic.
L’ús que faci el lector d’aquest servei es realitza sota la seva exclusiva responsabilitat.
ASSSA recomana que per a qualsevol qüestió relacionada amb la seva salut consulti sempre amb un metge.
Tornar

Candidiasi

agost 18, 2021 Consells de salut

Les infeccions de pell i mucoses per fongs levaduriformes del gènere càndida són processos d’in…

Com reconèixer els símptomes d’una apendicitis

gener 5, 2022 Consells de salut

L’apendicitis consisteix en la inflamació de l’apèndix, que és una prolongació del cec, situ…

Fotoprotectors o cremes solars: quin triar?

setembre 22, 2021 Consells de salut

El sol és fonamental per a la vida i té efectes positius sobre l’organisme, com ara facilitar la…

ASSSA Magazine 30Jul - Des 2022

ASSSA Magazine 29Gen - Jun 2022

ASSSA Magazine 28Jul - Des 2021

ASSSA Magazine 27Gen - Jun 2021

Veure totes les revistes

Política de cookies Política de privacitat Avís Legal Desarrollado por Espira

  ET TRUQUEM

  Emplena el formulari i et truquem

  política de privacitat

  Truca'ns al 965 200 106

  965 200 106

  Seleccioneu l'idioma

  Trieu l’idioma en què voleu mostrar el bloc

  Tancar

  NOTA INFORMATIVA

  REGLAMENTO PARA LA DEFENSA DEL ASEGURADO DE ASSSA

  Este reglamento tiene por objeto regular el funcionamiento del Servicio de Atención al Cliente y del Defensor del Asegurado de ASSSA, así como las relaciones entre ambos. Se rige por la Ley 44/2002 de 22 de noviembre, de Medidas de Reforma del Sistema Financiero y por la Orden ECO 734/2004, de 11 de marzo, sobre los departamentos y servicios de atención al cliente de las entidades financieras.

  El Reglamento para la defensa del asegurado puede solicitarlo en la siguiente dirección de correo: sacquejasyreclamaciones@asssa.es.

  Tancar