
La veu és el so que produïm quan parlem, cantem o fem qualsevol altra mena de comunicació vocal. Es genera a la laringe, concretament mitjançant el moviment voluntari de les cordes vocals quan hi passa l’aire en espiració des dels pulmons.
És un recurs extremadament valuós i la seva importància radica en la seva utilitat per comunicar-nos entre nosaltres, fins i tot per sobreviure.
Es calcula que un 5 % de la població pateix algun trastorn de la veu que requereix atenció per part de l’especialista.
La veu s’altera quan apareixen diferents patologies en les cordes vocals, o per motius neurològics o psiquiàtrics. Les patologies les diagnostiquen i tracten els otorrinolaringòlegs mitjançant la fibroscòpia laríngia o l’estroboscòpia, mètodes que permeten visualitzar amb precisió les cordes vocals, així com valorar-ne la mobilitat i vibració en la fonació. Són proves que permeten diagnosticar:
- Nòduls, que milloren, sobretot, amb rehabilitació.
- Pòlips, que acostumen a solucionar-se amb cirurgia.
- Laringitis, agudes o cròniques, causades per processos infecciosos i freqüentment pel reflux gastroesofàgic.
- Paràlisi de les cordes vocals, com a resultat de cirurgies prèvies sobre la glàndula tiroides, el cor o causa idiopàtica (diverses causes possibles), etc.
Quant als problemes neurològics o psiquiàtrics, les cordes vocals són normals, però la funcionalitat es veu afectada.
Així mateix, les persones que, per motius laborals o d’una altra mena, tenen tendència a fer servir molt la veu tenen més predisposició a patir problemes derivats del mal ús o l’ús excessiu.
Tots aquests problemes poden tractar-se, quan no hi ha cap altre remei, mitjançant logopèdia, medicaments (en el cas del reflux gastroesofàgic o les laringitis infeccioses), cirurgia (en cas de pòlips o paràlisi)… I és especialment important que cada individu posi de la seva part per contribuir a la millora i evitar que la veu empitjori.
Com podem cuidar-nos la veu?
Hidratació: beure aigua suficient, com a mínim 1,5 litres cada dia. Mantenir les cordes vocals hidratades és fonamental.
Evitar substàncies irritants: eliminar o reduir el consum d’alcohol, cafeïna i tabac, perquè contribueixen a deshidratar les cordes vocals.
Escalfaments vocals: abans de fer esforços llargs, parlar durant molta estona o cantar, fer exercicis d’escalfament vocal.
Descans: permetre que la veu descansi, especialment si s’ha emprat intensament.
Postura: mantenir una bona postura quan parlem o cantem per facilitar la respiració i la projecció de la veu.
Dieta: és important prioritzar aliments centrats en una dieta per evitar el reflux, sobretot en casos on hi ha una hèrnia hiatal, gastritis, etc.
En conclusió, cuida la veu, segueix una dieta saludable i exercita la ment per mantenir-la sana. Tot això ajudarà a evitar, en gran manera, els problemes de les cordes vocals i, al mateix temps, també cuidarà la teva salut física i mental.
Dra. Laura Gañán
Otorrinolaringòloga (ORL)
Centre Mèdic La Rueda