
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el sedentarisme és un problema de salut mundial. La inactivitat afecta un 60 % de la població i genera problemes de salut físics i mentals. Pot provocar diabetis, obesitat, malalties cardiovasculars, depressió, colesterol… Així doncs, evitar-lo esdevé una prioritat.
Quins són els beneficis de tenir una vida activa? Millora la qualitat del descans, augmenta l’esperança de vida, proporciona benestar físic i mental, i estimula la memòria, la concentració i l’aprenentatge, entre altres.
Per això, et donem una sèrie de consells perquè, amb petits canvis al teu dia a dia, puguis combatre la inactivitat:
- Comença per reptes petits, com passejar el teu animal de companyia deu minuts més que de costum.
- A la feina, aixeca’t de la cadira cada hora per fer petites coses: endreçar, anar al lavabo…
- Tingues cura de la teva postura a la cadira, amb l’esquena i les cames rectes.
- Si fa estona que no canvies de postura, fes alguns estiraments ràpids de coll i espatlles.
- Camina quan estiguis parlant per telèfon.
- Puja per les escales en comptes d’agafar l’ascensor.
- Un cop per setmana, ves a la feina caminant o en bicicleta.
- A l’estiu, neda a la piscina o a la platja durant 20 minuts.
- Fes les feines de casa amb música per ballar i activar el cos.
- Quan hagis de fer una compra petita, ves al supermercat a peu.
A mesura que el cos vagi agafant ritme, amplia el moviment amb passejos diaris de 30 minuts, exercicis matutins de 10-15 minuts amb abdominals, flexions, esquats i similars, o comença a practicar esports com el ioga. Amb aquestes pràctiques progressives s’evita la fatiga i es podrà anar introduint cada cop més activitat.
Apuntar-se a classes de ball, sortir a córrer en grup o anar al gimnàs són opcions molt bones per augmentar el ritme, millorar exponencialment el nivell de vida i socialitzar amb altres persones.
A més d’això, s’ha d’adoptar un estil de vida saludable amb una alimentació variada i equilibrada que inclogui fruites i verdures, proteïnes i hidrats de carboni, i substituir els ultraprocessats per aliments saludables.
Per adaptar l’esport al teu dia a dia i saber quins són els millors exercicis segons les teves necessitats, deixa’t assessorar per professionals de la salut.