
Quins aliments hem de menjar cada dia? Com els hem d’estructurar? Quines proporcions són les adequades per aconseguir tots els nutrients per a l’organisme?
El plat de Harvard, un mètode creat per nutricionistes experts de la universitat homònima, arriba per respondre a aquestes preguntes, conscienciar sobre la importància d’una alimentació correcta i combatre les malalties relacionades amb els mals hàbits nutricionals, com el càncer, la diabetis o els problemes cardiovasculars.
I és que l’intestí protegeix el sistema immunitari i la salut mental, i està relacionat amb la salut cardiovascular, entre moltes altres funcions. La clau per a un funcionament correcte és seguir una alimentació saludable, variada i equilibrada que permeti sentir‑se actiu durant tot el dia.
En què consisteix?
Es tracta d’una eina divulgativa i senzilla que substitueix la piràmide nutricional. Aquest mètode, al contrari que el tradicional, és més pràctic, per a ús diari i més específic pel que fa a les quantitats. A més, elimina radicalment els productes de consum puntual, com els ultraprocessats, els refrescos, l’alcohol, els greixos trans o els aliments fregits, i advoca a favor dels aliments saludables i l’oli d’oliva verge extra com a greix principal.
La infografia representa un plat dividit en quatre zones:
- Mig plat de fruita i verdura. És fonamental menjar-ne una gran varietat.
- Un quart de plat d’hidrats de carboni. Es recomanen, especialment, la farina i l’arròs integrals, la quinoa, el fajol i els tubercles. S’aconsella limitar el consum de pa i arròs blancs, perquè són refinats.
- Un quart de plat de proteïna. Peix, aus, llegums, fruita seca… S’ha de reduir el consum de carn vermella, formatge, cansalada, embotits i altres carns processades, perquè tenen un grau elevat de greixos i aporten pocs nutrients.
I què passa amb la beguda? L’aigua és la font d’hidratació principal. També es permet el consum de cafè o te, però sense o amb poc sucre. Els lactis també es limiten (1-2 al dia).
No és necessari seguir sempre aquest patró, sinó que el seu objectiu és servir com a referència a l’hora de calcular les quantitats dels aliments als plats de cullera, als brous i, fins i tot, als menús de més d’un plat.
Quins són els beneficis?
- És més senzill, clar i fàcil, perquè no requereix pesar els aliments.
- És clau per seguir una alimentació variada, perquè tots els aliments necessaris en un àpat hi són presents.
- No supera la quantitat recomanada d’hidrats de carboni i n’incentiva el consum correcte per tenir una vida saludable.
- Fomenta el consum d’aigua.
- És més proper per als infants, perquè se’ls ensenya de manera més lúdica la importància de seguir una dieta equilibrada.
Tot això ha d’anar acompanyat d’esport i d’un descans adient per tenir un estil de vida saludable.
El plat de Harvard no constitueix una dieta com a tal, sinó que és una guia bàsica per organitzar i combinar els aliments. En cas de dubte, s’ha d’anar a un especialista dietista-nutricionista que pugui avaluar les necessitats de cadascú.