Actualment, les begudes energètiques estan molt en auge, especialment entre els joves i els esportistes. Un dels motius és la seva accessibilitat, atès que es poden trobar a qualsevol establiment i fins i tot a gimnasos, però també perquè generen addicció i dependència.
La definició d’aquest producte no es recull en cap normativa específica i s’engloba dins les begudes refrescants. Tampoc no hi ha cap regulació que assenyali els ingredients permesos, les concentracions màximes ni les possibles combinacions. Tenint tot això en compte, són realment beneficioses?
Composició
Els seus ingredients són principalment aigua, sucre, cafeïna, vitamines, minerals i estimulants no nutritius, com ara la taurina, el ginseng i la guaranà. A priori, aquests estimulants no són perjudicials, però, si els ingerim en grans quantitats i de forma habitual, podrien arribar a ser perillosos per a la nostra salut i alterar el nostre sistema nerviós de manera significativa.
Pel que fa a la dosi de cafeïna (160 mg en una llauna de 500 ml), duplica la del cafè exprés (80 mg per tassa). Si tenim en compte que la dosi recomanada diària en joves d’entre 10 i 18 anys no pot superar els 100 mg (mitja tassa de cafè exprés), queda palès que sobrepassen aquests límits.
Perills per a l’organisme
S’ha demostrat que les altes ingestes, minuts després de consumir-les, poden causar un augment perillós de la pressió arterial i una pujada dels nivells de l’hormona de l’estrès.
Les begudes energètiques també estan associades a diversos problemes de salut a curt termini, com ara insomni, deshidratació, mal de pit, marejos, mal de cap i problemes gastrointestinals. A llarg termini, els problemes de salut es compliquen, podent causar pertorbacions del ritme cardíac, addicció, símptomes d’abstinència, augment de la freqüència cardíaca, convulsions, pressió arterial alta, nerviosisme, ansietat i, fins i tot, depressió, sense oblidar-nos dels problemes de sobrepès i obesitat per la gran quantitat de sucres i calories buides que contenen.
A més, quan es barregen amb alcohol, els efectes empitjoren, ja que aquesta combinació podria incrementar el risc de patir atacs cardíacs, problemes hormonals i alteracions del sistema nerviós.
Per tot això, i després d’haver vist casos de joves i esportistes hospitalitzats, hi ha països com França, Noruega i Dinamarca que han retirat aquests productes del mercat. A Espanya, Galícia serà la primera comunitat autònoma a prohibir la venda d’aquestes begudes a menors de 18 anys. L’objectiu és reduir-ne el consum i la venda, sobretot entre els més joves.
Així doncs, i com a conclusió, encara que tenen ingredients que per si mateixos són positius, com les vitamines, i poden ajudar-nos a augmentar la concentració, la motivació i l’estat d’alerta, és preferible cercar aquests efectes i nutrients en altres fonts alimentàries millors per a la nostra salut. No ens hem d’oblidar de beure molta aigua, evitar el consum de begudes ensucrades i alcohol, descansar bé, tenir una alimentació saludable i fer exercici amb regularitat.
Alba Bonell
Nutricionista