Cada persona llença a les escombraries més de 25 kg de menjar a l’any. Segons l’OCU (Organització de Consumidors i Usuaris), el motiu n’és el desconeixement que existeix sobre com conservar els aliments correctament.
Saber com els hem de guardar i consumir evita intoxicacions, beneficia el medi ambient i ens ajuda a estalviar. Per això, et donem algunes claus.
Ordre a la nevera
Saps on s’ha de posar cada aliment a la nevera? Sabies que cada producte ha d’anar a una zona concreta? La raó és la distribució del fred.
- Prestatges superiors i porta: begudes, salses, llets o ous, perquè necessiten menys fred.
- Prestatges intermedis: productes làctics (iogurts, formatge) i embotits.
- Prestatges inferiors: productes frescos (carn i peix).
- Calaixos: fruites i verdures per evitar la contaminació amb altres aliments.
Com més estona tenim la nevera oberta, més puja la temperatura i es perjudica la conservació.
Emmagatzematge correcte
Per conservar bé els aliments i que no es facin malbé, hem d’emmagatzemar-los correctament. Algunes recomanacions:
- Prestar atenció a la data de consum preferent (que fa referència a la qualitat de l’aliment) o a la data de caducitat.
- Refrigerar o congelar immediatament els aliments peribles. Només arribar a casa, posar a la nevera els aliments que necessiten refrigeració per no trencar la cadena de fred.
- Congelar els aliments com més frescos millor.
- No recongelar mai els aliments. Els aliments congelats que hàgim cuinat sí que es poden tornar a congelar en aquest nou estat.
- No deixar més de dues hores a temperatura ambient aliments cuinats.
- Consumir les sobralles en 2-3 dies.
- No omplir massa els prestatges de la nevera per permetre que l’aire circuli i els productes es refrigerin per totes bandes.
- Respectar les instruccions de les etiquetes. Molts aliments, com les salses, s’han de mantenir refrigerats o en unes condicions concretes.
- Mantenir la temperatura de la nevera per sota de 5 ºC i el congelador, a -18 ºC.
- Guardar la carn crua i el peix en envasos hermètics perquè no propaguin microbis a altres aliments.
- Rentar les fruites i les verdures amb aigua abans de guardar-les, si és possible en envasos diferents i tancats, i prestar atenció als senyals de descomposició per llençar-los i evitar que contaminin la resta.
- Posar data als aliments que s’hagin de congelar durant molt de temps.
A més, és fonamental seguir pràctiques d’higiene, com rentar-se les mans abans i després de manipular els aliments, mantenir les superfícies netes i separar els aliments crus dels que estan a punt per consumir.