
Per a la prevenció del risc cardiovascular, donem a conèixer les pautes essencials per protegir el cor. Per aconseguir-ho, cal basar-se en dos principis bàsics de la medicina: la PREVENCIÓ i els FACTORS DE RISC (FR); en aquest cas, els factors de risc cardiovascular.
Un dels pilars per evitar els FR és seguir una bona alimentació que ens proporcioni l’energia necessària per viure, és a dir, tenir una dieta variada i equilibrada. I és que ja ho diu la dita: «Som allò que mengem». La dieta mediterrània és un aliat magnífic per tenir cura de la salut cardiovascular. A més, és important controlar els nivell de colesterol: aconseguir nivells baixos de colesterol LDL (el «dolent») i nivells elevats de colesterol HDL (el «bo»).
Entre els aliments recomanables per gaudir d’una bona salut cardiovascular destaquen: l’oli d’oliva verge extra, l’alvocat, el salmó, l’arròs integral, les nous, la fruita i les verdures.
Algunes de les accions recomanables són evitar el consum d’alcohol, restringir les begudes i els refrescos amb edulcorants, controlar el consum de sal, evitar els greixos saturats i trans, etc.
En resum, s’han de seguir HÀBITS SALUDABLES:
- Dieta variada i cardiosaludable. Nivells de colesterol acceptables.
- Consum d’alcohol moderat.
- No fumar com a principi bàsic.
- Practicar esport de manera habitual.
- Sopars lleugers i com a mínim 2 hores abans d’anar a dormir.
FACTORS DE RISC QUE NO PODEM CANVIAR:
- Edat.
- Sexe.
- Raça.
- Historial familiar.
FACTORS DE RISC QUE PODEM CONTROLAR:
- Pressió arterial. Cal evitar la hipertensió arterial (HTA).
- Colesterol i triglicèrids.
- Diabetis.
- Dieta saludable.
- Pes saludable.
- Exercici regular.
- Estrès.
- La son. Ha de ser suficient i relaxant. S’ha d’intentar dormir «bé».
En definitiva, per aconseguir que el cor estigui sa és fonamental tenir cura de la salut.