Just another WordPress site

Com tractar la sarcopènia o pèrdua de la massa muscular

La sarcopènia és una malaltia muscular progressiva que consisteix en la disminució gradual de la massa muscular, provocant una pèrdua de força i en conseqüència del rendiment físic.

L’origen de la sarcopènia és multifactorial:

 

El pacient sarcopènic sol referir sensació de feblesa, dificultat per a moure’s i una capacitat de reacció lenta. Això dificulta la deambulació i s’associa també a inestabilitat per feblesa en els reflexos musculars que ajuden al manteniment de la postura. Les caigudes solen ser més greus en aquests pacients, ja que tenen pitjors reflexos i una menor resistència en els ossos a causa de la pèrdua de força muscular. A més, les fractures (de maluc, per exemple) i la disminució de la mobilitat, tenen un efecte clar en la qualitat de vida i augmenten la mortalitat.

El diagnòstic de la sarcopènia és eminentment clínic, encara que és necessari descartar altres malalties que puguin provocar símptomes similars, sobretot malalties neurològiques i musculars d’índole inflamatòria. Per a això, n’hi ha prou amb una bona història clínica i una analítica senzilla juntament amb una exploració física amb test, que ajudin a quantificar la força muscular i algunes proves complementàries que ens ajudin a valorar la quantitat de massa muscular (RNM, TC o ecografia), l’estat nutricional i detectar les possibles pèrdues de proteïnes (per aparell digestiu o urinari).

El tractament de la sarcopènia ha d’enfocar-se des de múltiples angles, el pilar fonamental és la nutrició adequada del pacient juntament amb un programa d’exercicis que ajudin a alentir o recuperar en la mesura que sigui possible la pèrdua de massa muscular. Depenent dels factors afegits que s’hagin pogut detectar (malnutrició, hipovitaminosis, etc.), el tractament s’haurà d’individualitzar per a garantir el seu èxit.

Pel que fa a l’exercici físic, els pacients amb sarcopènia es beneficien d’exercicis de resistència muscular perquè contribueixen a millorar la força i volum muscular, així com la coordinació i la funció física. Alguns exemples d’exercicis de resistència són l’aixecament de pesos, bandes de teràpia elàstica i treballs contra gravetat com ara escales o esquats.

És important establir un programa individualitzat de recuperació funcional depenent de la capacitat física inicial del pacient.

En casos severs l’aconsellable seria el treball i supervisió inicial del programa de recondicionament físic per part d’un fisioterapeuta que treballi aspectes específics com la força per grups musculars, la propiocepció i l’equilibri, fins que el pacient pugui fer exercicis més generals sense l’ajuda d’un professional de la salut.

Finalment, cal assenyalar que, encara que a vegades no s’aconsegueix una millora totalment satisfactòria per al pacient o els seus familiars, amb una intervenció adequada sempre s’aconsegueix algun grau de millora en el pacient col·laborador.

Dr. Pablo Mesa del Castillo Bermejo
Reumatòleg a l’Hospital Mesa del Castillo

ASSSA Assegurances de Salut
La informació publicada en aquest mitjà no substitueix ni complementa cap manera l’atenció directa d’un metge, ni el seu diagnòstic, ni el tractament que prescrigui; tampoc s’ha d’utilitzar per a l’autodiagnòstic.
L’ús que faci el lector d’aquest servei es realitza sota la seva exclusiva responsabilitat.
ASSSA recomana que per a qualsevol qüestió relacionada amb la seva salut consulti sempre amb un metge.
Tornar
Primers auxilis en cas d’ennuegament

Primers auxilis en cas d’ennuegament

setembre 22, 2023 Consells de salut

L’ennuegament és un accident bastant freqüent que es produeix quan un objecte estrany es queda a…

Vitamina E (Tocoferol)

setembre 14, 2022 Consells de salut

La vitamina E és una vitamina liposoluble. No es dissol en aigua i no s’elimina per l’orina. S…

Els implants coclears i la recuperació auditiva

febrer 25, 2022 Consells de salut

Amb motiu del 25 aniversari de l’AICE, Federació d’Associacions d’Implantats Coclears d’Esp…

ASSSA Magazine 33Gen - Jun 2024

ASSSA Magazine 32Jul - Des 2023

ASSSA Magazine 31Gen - Jun 2023

ASSSA Magazine 30Jul - Des 2022

Veure totes les revistes

Política de cookies Política de privacitat Avís Legal Desarrollado por Espira

    ET TRUQUEM

    Emplena el formulari i et truquem

    Truca'ns al 965 200 106

    965 200 106

    Seleccioneu l'idioma

    Trieu l’idioma en què voleu mostrar el bloc

    Tancar

    NOTA INFORMATIVA

    REGLAMENTO PARA LA DEFENSA DEL ASEGURADO DE ASSSA

    Este reglamento tiene por objeto regular el funcionamiento del Servicio de Atención al Cliente y del Defensor del Asegurado de ASSSA, así como las relaciones entre ambos. Se rige por la Ley 44/2002 de 22 de noviembre, de Medidas de Reforma del Sistema Financiero y por la Orden ECO 734/2004, de 11 de marzo, sobre los departamentos y servicios de atención al cliente de las entidades financieras.

    El Reglamento para la defensa del asegurado puede solicitarlo en la siguiente dirección de correo: sacquejasyreclamaciones@asssa.es.

    Tancar

    INFORMACIÓ SOBRE EL QUADRE MÈDIC DENTAL

    EXCLUSIVAMENT PER A ASSEGURATS QUE DISPOSIN DE PÒLISSA DENTAL

    CONTINUAR