
Possiblement hem sentit parlar d’això, però sabem el que és?
Actualment és una de les pràctiques de moda més utilitzades per a baixar de pes, però el dejuni intermitent és més que una dieta, es tracta de períodes o cicles on podem combinar dejuni i aliment amb el principal objectiu de millorar la nostra salut, prevenir malalties i allargar la nostra vida.
Encara que aquesta tècnica ens pot semblar bastant nova, el dejuni intermitent ha estat present durant tota la història de la humanitat. Els nostres avantpassats dejunaven segons l’època de l’any en què es trobaven, aquests podien ser més abundants o escassos, tenint en compte la fauna i flora que els envoltava. No obstant això, avui disposem de qualsevol aliment que desitgem a qualsevol hora del dia, cosa que fa milers d’anys era impensable.
Tipus de dejuni i com començar a practicar-los
El dejuni més recomanable, bàsic i senzill per a començar a practicar-lo és el 12/12, en el qual es pot menjar durant 12 hores per a dejunar per complet en les 12 hores següents, normalment sol ser durant la nit, per exemple, dejunant de 9 de la nit a 9 del matí (12/12).
Si els primers dies han anat bé, la ment i el cos s’hauran acostumat als períodes de dejuni i aquesta sensació de passar una mica de fam desapareixerà, en aquest cas ja estarem preparats per a passar als següents dejunis més coneguts, extensos i prolongats com 14/10 o 16/8.
Beneficis del dejuni intermitent
- Afavoreix la pèrdua de pes. Efectivament és un dels beneficis pel qual aquest mètode s’ha fet tan famós, ja que tot aquell que el practica, per norma general, ingereix menys quantitat de kcal totals diàries i, en conseqüència, baixa de pes i redueix greix corporal.
La pèrdua de pes es per causa dels períodes llargs de dejuni on ens trobem amb nivells d’insulina més baixos, afavorint la reducció de greix corporal i millorant la sensibilitat a la insulina, facilitant els processos d’oxidació, tant de la glucosa com dels àcids grassos del nostre cos. El dejuni intermitent pot afavorir a persones diabètiques de tipus 2 amb problemes cardiovasculars, circulatoris o hipertensos i amb colesterol alt.
- Millores a nivell gastrointestinal. En estar períodes llargs sense ingerir cap aliment, donem pas al descans i relaxació dels nostres òrgans, disminuint la inflamació, millorant problemes de flora, fermentació, permeabilitat intestinal i microbiota.
- Millores a nivell neurològic i hormonal. Estudis científics, revelen que, durant períodes de dejuni, el nostre organisme té més capacitat de segregar hormones com ara dopamina, adrenalina, noradrenalina, hormona de creixement i hormona T4 i T3, les quals ajuden a un correcte funcionament cerebral, de memòria, retenció de conceptes i, fins i tot, un estat emocional òptim i adequat.
En definitiva, el dejuni intermitent pot ser una molt bona eina per a millorar el nostre estat de salut i aconseguir baixar de pes, sempre que el realitzem de manera progressiva i controlada per un especialista, respectant els horaris dels menjars. Abans de res, és fonamental tenir una bona base alimentària amb una bona font de proteïnes, hidrats de carboni i greixos.
Sra. Alba Bonell González
Nutricionista i entrenadora en FitUp Shot
@delgym.alplato