
El sol és fonamental per a la vida i té efectes positius sobre l’organisme, com ara facilitar la síntesi de vitamina D o millorar l’estat d’ànim.
D’altra banda, les radiacions ultraviolades del sol també tenen efectes negatius: disminueixen les defenses immunitàries, envelleixen prematurament la pell i afavoreixen l’aparició de càncer cutani i de cataractes en els ulls.
Els factors a tenir en compte són:
- El fototip. No tots tenim la mateixa pell i la resposta d’aquesta davant l’exposició solar tampoc és uniforme. El fototip està definit per la tonalitat de la pell, el color i tipus de pèl, l’assimilació del bronzejat i la tendència a la cremada solar.
- Malalties cutànies. Existeixen malalties de la pell que poden empitjorar amb l’exposició al sol (herpes, al·lèrgies, lupus, etc.). Els pacients que hagin sofert càncer cutani han de tenir especial cura per a tota la vida.
- La situació ambiental i geogràfica. En llocs a major altitud i menor latitud, a l’estiu, al migdia o en llocs amb poca humitat i a menys gruix de la capa d’ozó, la dosi d’irradiació és més intensa, per tant, la fotoprotecció ha de ser major.
- Medicació. Existeixen medicaments que augmenten el risc de cremada solar com, per exemple: antihistamínics, antiinflamatoris, antibiòtics, o antiulcerosos.
Tipus de fotoprotectors
L’índex que avalua quant temps extra podem exposar-nos es coneix com a Factor de Protecció Solar (FPS) i la seva numeració la trobem en tots els envasos. Per exemple, si la nostra pell enrogeix amb una exposició de 10 minuts, un fotoprotector amb FPS de 15 ens permetria estar 15 vegades més exposats sense cremar-nos, és a dir 150 minuts (2,5 h), encara que en la pràctica no és tan proporcional.
En la primera exposició cal un FPS alt i anar rebaixant-lo en els dies posteriors. L’FPS ha de ser més alt en fototips baixos (persones amb tonalitat de pell clara), en nens, en dies de temps prolongat d’exposició, a la muntanya, en contacte amb l’aigua, neu, gespa, asfalt o terra i en grups de risc.
Segons la seva composició, els protectors es divideixen en tres tipus: els filtres físics (efecte pantalla mineral), els químics o orgànics i els biològics. Per la seva innocuïtat (no s’absorbeixen) i la seva eficàcia els filtres orgànics són els més aconsellables.
La major part dels filtres solars ofereixen una bona protecció als UVB, però no a l’acció dels UVA. Cal fixar-se en l’envàs per a comprovar que es tracti de filtres d’espectre ampli que cobreixin tots dos i si també filtren els infrarojos millor encara.
Recomanacions
L’exposició al sol ha de fer-se amb responsabilitat:
- No cal exposar directament al sol als bebès menors d’un any.
- Evitar l’exposició entre les 12.00 h i les 16.00 h i incorporar-se de manera gradual.
- Aplicar el fotoprotector almenys 30 minuts abans i aplicar-lo de nou 30 minuts després de l’inici de l’exposició al sol, així com després del bany o d’episodis de sudoració. Repetir l’aplicació cada 2 hores i recordar protegir els llavis. El producte ha d’aplicar-se en quantitat suficient per a formar una sola capa íntegra i s’ha de comprovar sempre que el filtre és d’un laboratori de confiança i es troba en bon estat.
- Utilitzar ulleres de sol homologades que protegeixin tant dels raigs UVA com UVB.
- Beure líquids i aplicar cremes hidratants després de l’exposició solar.
- Vigilar les reaccions fotoal·lèrgiques amb alguns medicaments (consulteu al vostre metge).
- Educar als nostres petits a protegir-se del sol.
- És important recordar que els fotoprotectors no impedeixen el bronzejat, sinó que permetran que aquest sigui més progressiu i persistent.
Dra. Laura Marqués
Dermatòloga en Hospital Clínic Costa Brava