
Les lents intraoculars són lents artificials transparents que s’implanten en l’ull per corregir diversos problemes de vista. N’hi ha de dues grans categories, segons les necessitats: fàquiques i pseudofàquiques.
D’una banda, les lents fàquiques es col·loquen en l’ull, darrere de l’iris i davant del cristal·lí (la lent natural de l’ull), en un espai anomenat càmera posterior. Gràcies a elles, s’aconsegueix mantenir l’anatomia original del globus ocular, sense substituir o alterar les estructures de l’ull i mantenint el cristal·lí. Estan especialment indicades en pacients joves amb un problema refractiu (miopia o mala visió de lluny; hipermetropia o mala visió de prop; o astigmatisme o visió borrosa des de qualsevol distància) i que, com que tenen la còrnia massa fina o graduacions molt altes, no són candidats a la cirurgia làser.
D’altra banda, les lents pseudofàquiques s’acostumen a utilitzar en pacients a partir dels 40-45 anys per substituir el cristal·lí, que, amb el pas dels anys, ha envellit i ha provocat presbícia, de manera que el pacient no pot veure els objectes que té a prop (la manca d’elasticitat del cristal·lí fa que vagi perdent la capacitat d’enfocar). També s’implanten en pacients d’edat més avançada, a partir dels 60-65 anys, amb cataractes ocasionades per l’opacificació del cristal·lí i amb símptomes com visió borrosa, halos o pèrdua d’intensitat en la percepció dels colors.
Característiques de les lents fàquiques
Es fabriquen amb un material biocompatible anomenat colàmer. Són personalitzades, ja que es fabriquen per a cadascun dels pacients, i poden corregir diversos defectes visuals alhora. Fan una funció similar a la d’una lent de contacte, però, com que se situen a l’interior de l’ull, tenen l’avantatge de no produir molèsties i ser invisibles per a qualsevol observador.
Es col·loquen en l’ull del pacient a través d’incisions mínimes de 2 mil·límetres. S’hi introdueixen enrotllades i, després, es despleguen a l’interior de l’ull. Com que són tan petites, les incisions cicatritzen soles, sense necessitat de punts de sutura.
L’operació dura al voltant de 10 minuts i és habitual que s’operi primer un ull i, al cap d’una setmana, l’altre. El pacient pot tornar a casa amb l’ull destapat i la recuperació visual és molt ràpida.
Avantatges de la intervenció
La cirurgia refractiva amb lent fàquica destaca per l’eficàcia, la seguretat i la predictibilitat. A més a més, com que no es modifica cap estructura ocular, és reversible.
Per al pacient, les operacions són senzilles, ja que habitualment es realitzen de manera ambulatòria (sense hospitalització) i amb anestèsia tòpica (gotes), i el temps de recuperació acostuma a ser curt, amb un postoperatori generalment molt còmode i suportable.
Aquesta operació és una bona opció per solucionar els problemes de vista en aquells casos en què, per les circumstàncies del pacient, no es pugui realitzar la cirurgia làser, i permet que els pacients notin una gran milloria pel que fa a la seva qualitat de vida.
Dr. José Luis Ramos
Oftalmòleg
Director Mèdic de la Clínica Baviera de Màlaga