
“Tota malaltia comença a l’intestí”. Això va dir Hipòcrates fa 2500 anys, però no ha estat fins a ben entrat el segle XXI, que la ciència ha fet descobriments sobre aquest tema, demostrant que els bacteris són molt més que vectors de malaltia, tenen un paper protagonista en la patogènia de la malaltia i en el restabliment de la nostra salut.
Una microbiota desequilibrada pot ser causa de malaltia, no sols a nivell intestinal, sinó també ser predisposant de malalties com la diabetis, l’obesitat, la malaltia celíaca, la psoriasi, les malalties neurològiques i, fins i tot, les malalties mentals.
La microbiota intestinal és la població de microorganismes vius residents en el tracte digestiu que s’adquireix en el naixement i que en els adults roman bastant estable al llarg del temps.
En un adult la microbiota intestinal pot pesar 1,5 quilos de mitjana i està constituïda per un nombre de microorganismes que, segons autors, es troba entre 10 i 100 bilions. Hi ha entre 500 i 1.000 espècies de microorganismes, els bacteris dels fílums Bacteroidetes (25%) i Firmicutes (60%) són els majoritaris.
És important mantenir les proporcions equilibrades, i per això s’ha establert la ràtio Firmicutes/Bacteroides (F / B) com un paràmetre per a avaluar l’equilibri de la microbiota intestinal i la seva funcionalitat. Els canvis en la relació F / B poden causar obesitat o malaltia inflamatòria intestinal. Els probiòtics específics poden restaurar l’equilibri microbià intestinal en influir en la proporció F / B.
Fins ara només es coneix el 30 % del contingut de la microbiota intestinal, per tant, encara desconeixem moltes de les seves funcions, no obstant això, sí que sabem que exerceixen 3 funcions fonamentals:
- Tròfica: influeix en la maduració del tracte digestiu i del sistema immunitari, mitjançant la producció de moltes molècules útils per al bon funcionament dels intestins, i són essencials per al creixement i la regeneració de l’epiteli del còlon.
- Defensiva: els bacteris ens defensen reforçant la barrera intestinal. Estimulen la producció de moc i molècules de defensa, que mantenen la barrera física permeable a les substàncies beneficioses i impermeable a les nocives.
- Metabòlica: permet la digestió correcta d’aliments, ajuda a recuperar els nutrients per a integrar-los en l’organisme i genera molècules noves, com la vitamina B12, aminoàcids essencials i neurotransmissors, com la serotonina, principal molècula que regula el nostre estat d’ànim. L’intestí és el productor del 90% d’aquesta substància en tot l’organisme.
Qualsevol alteració de la microbiota tant quantitativament, com qualitativament, i la resposta adversa de l’hoste a aquests canvis, es coneix com disbiosi intestinal. Alguns dels factors que provoquen disbiosi, alterant l’homeòstasi de l’organisme, són:
- Dieta occidental, amb alt contingut en proteïnes, greixos i sucres processats i baix contingut en polisacàrids de les verdures.
- Factors genètics.
- Xenobiòtics (substàncies químiques alienes al cos, que es troben en major concentració a l’habitual i són tòxiques per a l’organisme): pesticides, herbicides, etc., que es troben en productes de neteja, aliments, utensilis de cuina, etc.
- Metalls pesants, tipus alumini, mercuri, plom, etc.
- Estrès i sedentarisme.
- Excés i mal ús d’antibioteràpia, amb especial cura durant l’embaràs.
- Absència de lactància materna.
La Fundació Espanyola de l’Aparell Digestiu (FEAD) ha elaborat unes recomanacions que pretenen servir de guia per a obtenir una bona microbiota intestinal i salut digestiva:
- Evitar l’estrès, el tabac, l’alcohol i el sedentarisme.
- Mantenir una alimentació variada.
- Intentar reduir el consum de carn processada.
- Consumir aliments fermentats i greixos de bona qualitat.
- Cuinar els aliments de manera saludable.
Així mateix, s’ha demostrat que mantenir una adequada higiene del somni, evitar l’automedicació i la sobremedicació, practicar exercicis per a minimitzar els efectes de l’estrès, mantenir relacions socials sanes i evitar productes contaminants, ajuda a mantenir una microbiota sana i equilibrada, mantenint l’homeòstasi de l’organisme.
Dra. Miriam Regadera González
Cuidados paliativos en UHD Valencia.
Especialista en Medicina integrativa.