Just another WordPress site

Què és la intolerància a la lactosa? Causes i actuació

1 de febrer de 2023Consells de salut

La llet i els derivats lactis de vaca o altres animals, com el formatge o el iogurt, són el principal grup d’aliments necessaris per cobrir les necessitats de calci i vitamina D. La lactosa n’és el sucre principal (cada 100 ml de llet en conté 5 g).

Perquè s’absorbeixi perfectament a l’intestí prim, aquest s’encarrega de produir un enzim anomenat lactasa que degrada la lactosa en dos sucres: la glucosa i la galactosa.

Quan l’intestí prim no produeix prou lactasa, no es poden processar i absorbir suficientment els aliments amb lactosa, la qual cosa es coneix com malabsorció de lactosa: és a dir, aquests aliments no s’absorbeixen bé a l’intestí prim i passen al colon, on es degradaran a causa de l’acció dels bacteris i apareixeran els signes i símptomes que es coneixen com a INTOLERÀNCIA A LA LACTOSA.

 

Causes:

 

Símptomes i confirmació

Els símptomes depenen de la quantitat que s’ingereixi i de l’activitat de lactasa intestinal que es tingui. Si s’ingereix més lactosa que la que l’intestí pot digerir, es desencadenaran més símptomes, com ara: diarrea, dolor abdominal, retorçons, inflor abdominal o flatulències.

Si es sospita que hi ha una intolerància a la lactosa, cal confirmar-ho mitjançant algunes proves senzilles:

 

Actuació

S’ha de mirar d’ajustar la ingesta de llet i derivats lactis fins poder controlar-ne els símptomes. La finalitat del tractament és disminuir l’arribada de lactosa no digerida al colon. De vegades, cal prendre pastilles de lactasa o lactis modificats sense lactosa. No sol ser necessari excloure’ls completament, ja que es pot tolerar fins al 10 % de lactosa en una ingesta. A més a més, cal controlar l’ús ocult de lactosa en alguns elements, com els medicaments (un de cada cinc conté lactosa als excipients).

Els lactis són la font de calci principal, per la qual cosa s’han de consumir sense lactosa o ingerir aliments no lactis amb un contingut alt de calci, com sardines amb oli, fruita seca, cigrons, escopinyes, espinacs…

En cas de sospita d’intolerància a la lactosa, cal consultar sempre un professional sanitari i, en concret, si és possible, un especialista en metabolisme i nutrició.

ASSSA Assegurances de Salut
La informació publicada en aquest mitjà no substitueix ni complementa cap manera l’atenció directa d’un metge, ni el seu diagnòstic, ni el tractament que prescrigui; tampoc s’ha d’utilitzar per a l’autodiagnòstic.
L’ús que faci el lector d’aquest servei es realitza sota la seva exclusiva responsabilitat.
ASSSA recomana que per a qualsevol qüestió relacionada amb la seva salut consulti sempre amb un metge.
Tornar

Talassèmia

juliol 20, 2022 Consells de salut

La paraula talassèmia procedeix del grec (mar i sang) i és freqüent al Mediterrani (sud d’E…

Candidiasi

agost 18, 2021 Consells de salut

Les infeccions de pell i mucoses per fongs levaduriformes del gènere càndida són processos d’in…

Salut Cervical (Cèrvix) i detecció de malalties

novembre 3, 2021 Consells de salut

El coll uterí o cèrvix és la part inferior de l’úter que es connecta amb la vagina. Està trav…

ASSSA Magazine 31Gen - Jun 2023

ASSSA Magazine 30Jul - Des 2022

ASSSA Magazine 29Gen - Jun 2022

ASSSA Magazine 28Jul - Des 2021

Veure totes les revistes

Política de cookies Política de privacitat Avís Legal Desarrollado por Espira

  ET TRUQUEM

  Emplena el formulari i et truquem

  política de privacitat

  Truca'ns al 965 200 106

  965 200 106

  Seleccioneu l'idioma

  Trieu l’idioma en què voleu mostrar el bloc

  Tancar

  NOTA INFORMATIVA

  REGLAMENTO PARA LA DEFENSA DEL ASEGURADO DE ASSSA

  Este reglamento tiene por objeto regular el funcionamiento del Servicio de Atención al Cliente y del Defensor del Asegurado de ASSSA, así como las relaciones entre ambos. Se rige por la Ley 44/2002 de 22 de noviembre, de Medidas de Reforma del Sistema Financiero y por la Orden ECO 734/2004, de 11 de marzo, sobre los departamentos y servicios de atención al cliente de las entidades financieras.

  El Reglamento para la defensa del asegurado puede solicitarlo en la siguiente dirección de correo: sacquejasyreclamaciones@asssa.es.

  Tancar