El raspallat de dents és fonamental per a gaudir d’una bona higiene i evitar problemes de salut oral. La finalitat és eliminar tanta placa bacteriana com sigui possible i, així, prevenir la inflamació de les genives i evitar una gingivitis o, fins i tot, una periodontitis.
Tant el raspall manual com l’elèctric són opcions igual d’efectives, sempre que es facin servir correctament.
Això vol dir que el pacient ha de:
- Emprar una bona tècnica de raspallat.
- Ser freqüent (com a mínim dos cops al dia).
- Dedicar-hi el temps necessari per a poder eliminar la placa bacteriana (com a mínim dos minuts).
L’elecció de l’un o l’altre depèn de molts factors i s’han de tenir en compte les necessitats del pacient per esbrinar quin s’hi adapta millor.
Cal destacar que tant el raspall manual com el capçal del raspall elèctric s’han de canviar cada tres mesos. A més, la pasta de dents ha de ser fluorada, hem de fer servir el fil dental o l’irrigador i hem de glopejar un col·lutori com a mínim un cop al dia per aconseguir la millor higiene oral possible.
Quan fem servir un raspall manual?
- Els nens de fins a vuit anys, atès que primer han de conèixer-ne la tècnica.
- En casos en què fem cirurgies orals, ja que no s’ha d’exercir força a la zona. El raspallat ha de ser més suau per no posar en perill els punts de sutura.
- Pacients amb dents sanes.
Quan fem servir un raspall elèctric?
- En casos de persones amb discapacitat, dependents, amb dificultats de mobilitat o amb alguna mena de diversitat funcional, atès que és més eficaç i pràctic, sobretot per als cuidadors a l’hora de rentar-los les dents.
- Pacients amb malaltia periodontal, ja que així eliminen més placa bacteriana.
- Pacients amb ortodòncia, perquè la higiene amb bràquets és més complexa.
- Nens de més de vuit anys, atès que ja n’han après la tècnica.
- Pacients amb dents sanes.
En els casos en què el raspallat ideal és amb el raspall elèctric, l’evidència científica demostra que els millors són els que tenen un sistema oscil·lant-rotacional (quan el capçal del raspall gira en un sentit i després en l’altre).
En conclusió, en pacients sense cap necessitat especial qualsevol opció és correcta, sempre que s’empri una bona tècnica de raspallat i se segueixin les pautes d’higiene.
Dra. Carmen M. Doménech
Odontòloga especialista en cirurgia oral, implantologia i periodòncia
Gerent de la Clínica MIO