
El turisme internacional és cada dia més freqüent, tant a nivell professional, com per oci o compromís familiar o social.
Avui dia, ens trobem davant una situació especial de pandèmia deguda al SARS-COVID-2, causant de la COVID-19. Des de març de 2020 hi ha hagut una incidència total en el turisme internacional, tant pel tancament de fronteres, com per la cancel·lació de vols. A partir de llavors i progressivament, s’ha intentat tornar a la normalitat en els aeroports, encara que sempre supeditat a les normes sanitàries dels diferents països i segons l’estat epidemiològic de cadascun d’ells, atès l’estat vacunal de la població de cada país i de cada individu (certificat COVID), juntament amb proves de PCR-Covid-19, test serològics o carnet de vacunació. Malgrat tot això “sempre” s’ha de viatjar usant màscares protectores (recomanables les FFP-2) i si pot ser guardant la distància de seguretat, tant als aeroports com a la cabina de passatgers.
Cal no oblidar que els viatgers estan sotmesos a una gran disparitat de riscos per a la salut, sobretot en destinacions a països menys desenvolupats i en aquells endèmics a diferents malalties, entre les quals destaca la malària. Abans de viatjar cal informar-se de les condicions sanitàries de la zona de destinació i si és necessari algun tipus de profilaxi o vacunació prèvia.
S’ha d’acudir al Centre de Vacunació Internacional (CVI) de la regió o comunitat autònoma per a informar-nos del que necessitem per a viatjar a determinats països.
VALORACIÓ DE RISCOS. Entre els factors més determinants trobem:
- Mitjans de transport.
- Destinació. Epidemiologia i valoració de les malalties infeccioses de la zona.
- Durada del viatge i època de l’any en què es realitza.
- Tipus d’allotjament. Higiene i xarxa de sanejament.
- Salut prèvia del viatger. Cal prestar especial atenció a l’edat (nadons i nens petits), embarassades (evitar final de l’embaràs i període neonatal), malalties cròniques que pateixin (malaltia cardiovascular, malaltia intestinal crònica, malaltia renal crònica que requereixi diàlisi, malaltia tromboembòlica, diabetis…).
CONSELLS SOBRE PREVENCIÓ
- Vacunació. Contactar amb centre especialitzat en medicina del viatger –CVI– preferentment entre les 4 a 8 setmanes abans de viatjar.
- Paludisme (malària). Sol·licitar informació sobre la prevenció de les picades de mosquits i tractaments adequats.
- Higiene alimentària. Menjar només aliments completament cuinats i begudes fredes embotellades i precintades. En cas de dubte bullir l’aigua.
- Farmaciola mèdica de primers auxilis on pugui haver-hi riscos significatius.
- Medicació suficient per a tot el viatge. En cas de ser de prescripció mèdica, certificat mèdic i recepta oficial signada pel metge. És recomanable portar-la en l’equipatge de mà i també aconsellable duplicar-la en la maleta facturada.
VACUNACIÓ OBLIGATÒRIA. Es recomana complir amb el calendari oficial de vacunació i prestar especial atenció a la vacuna del tètanus-diftèria, hepatitis A i B. Pel que fa a vacunació obligatòria en diferents països, només es requereix la de la febre groga.
Recomanem ampliar informació al CVI.