
La vitamina E és una vitamina liposoluble. No es dissol en aigua i no s’elimina per l’orina. S’emmagatzema, fonamentalment, en el fetge i en els teixits grassos.
És un antioxidant potent que ens protegeix davant de radicals lliures. Té un paper fonamental en el metabolisme cel·lular. És l’antioxidant liposoluble més important en els teixits. Ajuda en la formació de glòbuls vermells i protegeix el nostre sistema immunitari.
Les principals fonts alimentàries de vitamina E són els olis vegetals, sobretot gira-sol, blat de moro, blat i soia. També en llavors de gira-sol, cacauets i nous. Pel que fa a vegetals, els més rics seran els de fulla verda, sobretot el bròcoli i els espinacs.
És component de molts aliments enriquits en vitamines. Cal anar amb compte en el seu consum i abús, perquè poden produir efectes secundaris si ens passem de dosis (no en els consumits en aliments naturals). La dosi diària aproximada és de 15 mg en adults i 5 mg en nens.
Un dèficit en vitamina E pot produir destrucció de glòbuls vermells i anèmia. Un excés pot afectar la circulació, sobretot cerebral, risc d’accident vascular cerebral.