Just another WordPress site

Xerostomia, síndrome de boca seca

La saliva juga un paper important en la salut bucal. Actua en la protecció contra bacteris i fongs, transport de nutrients i enzims digestius, lubricació de la cavitat bucal, remineralització de les dents, a més d’ajudar a mastegar, empassar i parlar.

La xerostomia es defineix com la percepció subjectiva de la boca seca. La percepció de sequedat bucal a vegades s’acompanya, però no necessàriament, d’una reducció del flux salival.

Aquesta pot tenir un impacte negatiu en la salut bucal i la qualitat de vida del pacient. Els símptomes de la xerostomia inclouen halitosis (mal alè), dolor i cremor bucal, dificultat per a empassar i parlar i alteració del gust (primeres manifestacions clíniques).

Quan aquesta hiposecreció salival es manté en el temps pot augmentar el risc de càries dental i contribuir a malalties periodontals i infeccions orals com la candidiasis (infecció provocada pel fong Candida albicans).

És especialment freqüent en persones d’edat avançada i en pacients que estan prenent gran quantitat de fàrmacs. És una patologia freqüent, a Espanya afecta a una de cada deu persones grans.

Entre les causes que poden desencadenar la xerostomia estarien:

 

Diagnòstic

Quan el pacient ve a la consulta realitzem un interrogatori, amb preguntes com “sent la boca seca en menjar?, amb quina freqüència se li asseca la boca?, beu líquids per a ajudar a empassar aliments secs?”.

En la revisió intraoral en clínica és important avaluar els teixits tous intraorals per a detectar la presència de mucosa seca, atròfica o esquerdada, ja que això també pot indicar problemes amb el flux salival.

També es pot realitzar una avaluació del flux de saliva real per a avaluar la funció salival. Una taxa de flux normal no estimulada de 0,1 – 0,2 ml/min es considera anormalment baixa (la normal és més de 0,25 ml/min).

La xerostomia està relacionada amb altres símptomes orals que poden afectar negativament la qualitat de vida. Aquests pacients informen d’altres símptomes orals com ara sensació de cremor en la boca, sabor desagradable, mal alè i úlceres doloroses.

Tractament

El pas més important en el tractament dels pacients amb xerostomia és establir el diagnòstic correcte.

El tractament està relacionat amb l’eliminació de la causa que la produeix i quan això no és possible es basarà en l’estímul de la secreció salival.

És important desenvolupar un programa preventiu adequat per a minimitzar el risc de càries dental, incloses les visites regulars al dentista, l’avaluació i l’assessorament dietètic i d’higiene oral.

Algunes de les pautes més freqüents que donem als nostres pacients inclouen:

 

Davant qualsevol dubte es recomana consultar a un odontòleg i fer revisions anuals.

Dra. Guadalupe González Biset
Odontòloga i codirectora de Clínica Bucodental

ASSSA Assegurances de Salut
La informació publicada en aquest mitjà no substitueix ni complementa cap manera l’atenció directa d’un metge, ni el seu diagnòstic, ni el tractament que prescrigui; tampoc s’ha d’utilitzar per a l’autodiagnòstic.
L’ús que faci el lector d’aquest servei es realitza sota la seva exclusiva responsabilitat.
ASSSA recomana que per a qualsevol qüestió relacionada amb la seva salut consulti sempre amb un metge.
Tornar

Malaltia boca – mà – peu

octubre 11, 2022 Consells de salut

Què és la malaltia? Es tracta d’una infecció vírica típica de la infància, que afecta sobret…

Acne vulgar

desembre 21, 2022 Consells de salut

L’acne és una malaltia crònica inflamatòria de la pell ocasionada per un trastorn de la unitat …

Buf cardíac

novembre 9, 2022 Consells de salut

Els bufs són sorolls patològics ocasionats per les vibracions produïdes pel flux sanguini. Es det…

ASSSA Magazine 31Gen - Jun 2023

ASSSA Magazine 30Jul - Des 2022

ASSSA Magazine 29Gen - Jun 2022

ASSSA Magazine 28Jul - Des 2021

Veure totes les revistes

Política de cookies Política de privacitat Avís Legal Desarrollado por Espira

  ET TRUQUEM

  Emplena el formulari i et truquem

  política de privacitat

  Truca'ns al 965 200 106

  965 200 106

  Seleccioneu l'idioma

  Trieu l’idioma en què voleu mostrar el bloc

  Tancar

  NOTA INFORMATIVA

  REGLAMENTO PARA LA DEFENSA DEL ASEGURADO DE ASSSA

  Este reglamento tiene por objeto regular el funcionamiento del Servicio de Atención al Cliente y del Defensor del Asegurado de ASSSA, así como las relaciones entre ambos. Se rige por la Ley 44/2002 de 22 de noviembre, de Medidas de Reforma del Sistema Financiero y por la Orden ECO 734/2004, de 11 de marzo, sobre los departamentos y servicios de atención al cliente de las entidades financieras.

  El Reglamento para la defensa del asegurado puede solicitarlo en la siguiente dirección de correo: sacquejasyreclamaciones@asssa.es.

  Tancar