Just another WordPress site

Hipotensió Ortostàtica. Et mareges en posar-te dempeus?

La hipotensió ortostàtica consisteix en una baixada brusca de la tensió arterial en canviar de postura, d’estar ficat al llit o assegut un temps, a posar-se dempeus de manera ràpida i imprevista.

Amb el pas del decúbit a la bipedestació es produeix un desplaçament de sang, de manera que 500-700 ml de sang queden retinguts en les extremitats inferiors i en l’àrea esplènica (melsa), fet que determina una reducció del retorn venós i del rendiment cardíac.

Quan fallen els mecanismes per a mantenir la pressió arterial, es produeix el quadre d’hipotensió ortostàtica, que pot arribar a provocar una síncope quan el pacient s’incorpora.

La síncope es defineix com una pèrdua de consciència i del to postural d’aparició brusca i durada curta que es resolen espontàniament sense seqüeles neurològiques. Es per causa d’una caiguda brusca del flux -reg- cerebral que produeix un dèficit transitori del metabolisme cerebral. És un quadre clínic comú. Al voltant del 20% de la població adulta ha sofert en algun moment de la seva vida un quadre sincopal.

Parlaríem de presíncope quan descrivim episodis bruscos de enterboliment de consciència i inestabilitat, dels quals el pacient es recupera ràpidament sense arribar a la pèrdua completa de consciència. Es considera una forma frustrada de la síncope.

Es considera hipotensió ortostàtica quan hi ha una reducció de 20-15 mm Hg entre la presa de TA sistòlica en decúbit i als 2 minuts de passar a bipedestació. En les persones ancianes aquest fet sol ser freqüent.

Les causes són múltiples i abasten des d’alteracions funcionals fins a processos neurològics greus que afecten l’arc reflex baroreceptor.

Les causes més comunes són:

Les persones ancianes són particularment sensibles a causa de la menor sensibilitat baroreceptora, el menor flux cerebral i l’arterioesclerosi.

ASSSA Assegurances de Salut
La informació publicada en aquest mitjà no substitueix ni complementa cap manera l’atenció directa d’un metge, ni el seu diagnòstic, ni el tractament que prescrigui; tampoc s’ha d’utilitzar per a l’autodiagnòstic.
L’ús que faci el lector d’aquest servei es realitza sota la seva exclusiva responsabilitat.
ASSSA recomana que per a qualsevol qüestió relacionada amb la seva salut consulti sempre amb un metge.
Tornar

Viatge internacional. Consells, prevenció i cura de la salut

agost 4, 2021 Consells de salut

El turisme internacional és cada dia més freqüent, tant a nivell professional, com per oci o comp…

Varicel·la

Varicel·la: com tractar-la?

maig 10, 2023 Consells de salut

La varicel·la és una malaltia infecciosa originada pel virus de la varicel·la zòster, causant de…

Salut Cervical (Cèrvix) i detecció de malalties

novembre 3, 2021 Consells de salut

El coll uterí o cèrvix és la part inferior de l’úter que es connecta amb la vagina. Està trav…

ASSSA Magazine 35Gen - Jun 2025

ASSSA Magazine 34Jul - Des 2024

ASSSA Magazine 33Gen - Jun 2024

ASSSA Magazine 32Jul - Des 2023

Veure totes les revistes

Política de cookies Política de privacitat Avís Legal Desarrollado por Espira

ET TRUQUEM

Emplena el formulari i et truquem

Ets assegurat/da?

Truca'ns al 965 200 106

965 200 106

Seleccioneu l'idioma

Trieu l’idioma en què voleu mostrar el bloc

Tancar

NOTA INFORMATIVA

REGLAMENTO PARA LA DEFENSA DEL ASEGURADO DE ASSSA

Este reglamento tiene por objeto regular el funcionamiento del Servicio de Atención al Cliente y del Defensor del Asegurado de ASSSA, así como las relaciones entre ambos. Se rige por la Ley 44/2002 de 22 de noviembre, de Medidas de Reforma del Sistema Financiero y por la Orden ECO 734/2004, de 11 de marzo, sobre los departamentos y servicios de atención al cliente de las entidades financieras.

El Reglamento para la defensa del asegurado puede solicitarlo en la siguiente dirección de correo: sacquejasyreclamaciones@asssa.es.

Tancar

INFORMACIÓ SOBRE EL QUADRE MÈDIC DENTAL

EXCLUSIVAMENT PER A ASSEGURATS QUE DISPOSIN DE PÒLISSA DENTAL

CONTINUAR