
La contaminació acústica és un factor mediambiental important que incideix directament en la qualitat de vida de les persones. Això és perquè, a més de danyar el timpà i el nervi acústic de les oïdes, també altera el son.
Segons l’OMS, el nivell màxim d’exposició sense riscs és de 85 decibels (dB) durant un màxim de 8 hores. Aquest és el nivell que emet, per exemple, la sirena dels bombers. Les 8 hores es redueixen si el nivell augmenta, és a dir, podem exposar-nos sense risc a un soroll que arribi als 200 dB (el so que fa el metro en passar, per exemple) durant un màxim de 15 minuts al dia.
A la nit, l’exposició no hauria de superar els 40 dB (una conversa normal, el so de la nevera o l’aire condicionat, o un carrer de vianants amb poca activitat, per exemple). Tanmateix, aquest nivell no se sol complir. De fet, a Espanya, més del 20 % de la població té problemes de soroll a casa seva.
A més, s’ha de tenir en compte que, mentre dormim, el cos s’encarrega de restablir l’equilibri físic i mental. Per tant, allibera hormones que contribueixen al creixement i la reparació dels teixits, controla el metabolisme i elimina les toxines, reforça el sistema immunitari, consolida la memòria i ens regula emocionalment.
Conseqüències de dormir amb soroll
- Cansament i fatiga.
- Falta d’atenció.
- Insomni.
- Malestar i mal de cap.
- Irritabilitat i agressivitat.
- Estrès i ansietat.
- Dolors musculars.
- Pèrdua d’audició.
Les persones no som immunes al soroll, tal com hem vist, tot i que pugui semblar que ens hi adaptem. Per això, és necessari reduir els nivells de soroll per descansar bé.
Consells per dormir millor quan hi ha soroll
- Posar-se taps. Dormir amb taps no és massa còmode, però pot ser una bona opció si no hi ha més remei.
- Aïllar l’habitatge de manera adequada: invertir en finestres i parets aïllants, i fer servir persianes gruixudes.
- Aprendre tàctiques de respiració relaxant o fer meditació per no tenir present el soroll de l’exterior.
Què podem fer per reduir la contaminació acústica?
- Abaixar el volum del televisor, de la ràdio o dels altaveus.
- No fer obres ni posar en marxa la rentadora de nit.
- Evitar els clàxons i l’ús de vehicles privats.
- Abaixar la veu als bars i els restaurants.
Per a qualsevol dubte o problema d’insomni, podeu adreçar-vos al vostre professional de la salut, que us proporcionarà l’atenció adequada perquè pugueu descansar correctament.