La intel·ligència artificial (IA) ha arribat per revolucionar el món, també el de la medicina i la radiologia.
Actualment, aquesta eina s’està incorporant als fluxos de treball de molts centres de referència amb l’objectiu de millorar-ne la qualitat assistencial. Concretament, en ecografia, hi ha intel·ligències artificials amb diverses utilitats:
- Millora de la qualitat de la imatge: l’ajust automàtic de paràmetres de la imatge permet millorar-ne la qualitat sense que el radiòleg s’hagi de preocupar d’ajustar-los de forma manual, per la qual cosa pot centrar la seva atenció en l’acte mèdic.
- Detecció de lesions: la intel·ligència artificial complementa la vista del radiòleg, indicant àrees de la imatge en què és possible que hi hagi una patologia.
- Obtenció de mesuraments automàtics: es pot emprar la IA per obtenir mesures de diàmetre o de volum de lesions automàticament, la qual cosa estalvia temps i, fins i tot, ofereix una major exactitud.
- Comparació: hi ha intel·ligències artificials a les quals se’ls poden subministrar dues imatges obtingudes en diferents moments del temps perquè identifiquin els canvis.
- Anotació automàtica d’imatges: habitualment, les imatges que s’aconsegueixen durant una ecografia han de portar etiquetes relatives a la localització o les característiques de l’adquisició realitzada. La IA permet automatitzar o accelerar aquest procés.
- Diagnòstic probabilístic de lesions: algunes intel·ligències artificials avançades són capaces d’aventurar un diagnòstic probabilístic. Cal destacar que aquest diagnòstic pot orientar el metge, però no en substitueix l’experiència. A més, el metge no estableix el seu diagnòstic basant-se únicament en la imatge, sinó també en la història clínica del pacient.
- Ajuda per a l’obtenció de biòpsies: la intel·ligència artificial permet fer retocs d’imatge en temps real tot augmentant lesions o facilitant una millor identificació de l’agulla amb què s’efectuarà la biòpsia. Això permet atorgar encara més seguretat a aquests procediments.
- Estudi automàtic dels fluxos arterials Doppler: quan es fa un estudi arterial amb ecografia Doppler s’obté un mesurament espectral del pols. Tradicionalment, el radiòleg havia de fer una anàlisi manual d’aquesta corba del pols per aconseguir paràmetres d’interès clínic, com ara l’índex de resistència. Actualment hi ha mecanismes automàtics que realitzen el mesurament de forma instantània i en diversos cicles cardíacs a fi de millorar la fiabilitat dels mesuraments.
- Processament d’imatges: la IA millora el postprocessament de les imatges, la qual cosa permet fer reconstruccions tridimensionals, per exemple.
Les funcions esmentades no es poden usar en totes les regions del cos, però cada cop són més els tipus d’ecografia que es potencien mitjançant aquestes eines. Per exemple, es poden utilitzar a l’ecografia de tiroide, fetge, pròstata i mama.
En definitiva, la intel·ligència artificial és un nou aliat per al radiòleg i els seus pacients. En combinació amb un bon maneig de la sonda ecogràfica i els coneixements clínics de l’especialista, permet millorar l’eficiència diagnòstica i la qualitat assistencial.
Juan Delgado
Director mèdic de Clínica Sanicur