Just another WordPress site

Mite o realitat: els hidrats de carboni engreixen?

29 de maig de 2024Cuida de la teva salut

carbohidrats

Els hidrats de carboni o carbohidrats constitueixen un dels tres grups de macronutrients que aporten l’energia necessària per a l’activitat diària i per al metabolisme. Això no obstant, se’ls ha demonitzat durant molt de temps i se’ls considera els que més engreixen. De fet, si pregunto als meus pacients quin tipus de nutrient engreixa més, en el 90 % dels casos la resposta és «els hidrats de carboni».

La raó és que s’associen a productes clarament calòrics, com dolços, arrossos, patates fregides… amb un 50 % més de calories per la presència de greixos, que fan engreixar més que els carbohidrats i les proteïnes i que, a més, en dupliquen les quilocalories (1 g d’hidrats de carboni aporta 4 kcal, mentre que 1 g de greixos equival a 9 kcal).

Així doncs, és necessari tenir en compte diferents paràmetres:

 

Carbohidrats simples i complexos

Actuen de manera molt diferent quan entren a l’organisme, canviant el resultat final del balanç calòric.

Els simples estan constituïts per una o dues molècules de carbohidrats. Els més coneguts són:

Els complexos (o polisacàrids) estan formats per cadenes llargues de monosacàrids. Els principals són el midó, el glucogen i la cel·lulosa, i estan presents en verdures, cereals integrals, etc.

La diferència principal entre els dos tipus, a més de la seva estructura, és que l’organisme necessita convertir els carbohidrats complexos en simples per obtenir energia, mentre que els simples els fa servir directament com a font d’energia, acumulant els que no necessita com a reserva per quan la ingesta calòrica sigui insuficient.

 

L’índex glucèmic i els hidrats de carboni

L’índex glucèmic és la capacitat que té un carbohidrat determinat d’augmentar el nivell de sucre a la sang, tant en quantitat com en velocitat. Així doncs, si es consumeix un carbohidrat amb un índex glucèmic elevat, la glucosa augmentarà molt i ràpidament. L’organisme reacciona paral·lelament a això segregant insulina, la funció de la qual és utilitzar la glucosa com a font d’energia. Ara bé, si l’augment de glucosa és superior al que es necessita, la insulina s’encarrega d’emmagatzemar-ne l’excés a l’interior de les cèl·lules a mode de reserva, provocant una pujada de pes si la situació es produeix freqüentment.

En el cas dels hidrats de carboni complexos, l’índex glucèmic és baix, ja que l’organisme necessita transformar-los en simples, amb la qual cosa l’augment de glucosa en sang serà més durador i menys pronunciat, i l’organisme anirà obtenint l’energia paulatinament a mida que la necessiti.

Com a conclusió, si volem mantenir el nostre pes corporal, hem de seguir una dieta equilibrada basada en productes no processats i evitar els sucres afegits (sucs, refrescos, rebosteria o pa blanc). A més, els sucres simples (arròs, patates o pastes) s’han d’ingerir amb moderació i cal potenciar el consum de fruita i d’hidrats complexos (verdures, hortalisses i cereals integrals).

La clau és, en definitiva, menjar sa i seguir les indicacions del nutricionista per assegurar una dieta variada que aporti els nutrients que el cos necessita.

Dr. José Manuel Romo González
Especialista en nutrició
Director Mèdic de la Clínica Obesmedica

ASSSA Assegurances de Salut
La informació publicada en aquest mitjà no substitueix ni complementa cap manera l’atenció directa d’un metge, ni el seu diagnòstic, ni el tractament que prescrigui; tampoc s’ha d’utilitzar per a l’autodiagnòstic.
L’ús que faci el lector d’aquest servei es realitza sota la seva exclusiva responsabilitat.
ASSSA recomana que per a qualsevol qüestió relacionada amb la seva salut consulti sempre amb un metge.
Tornar
Ritmes circadians

Ritmes circadians: com afecten la nostra salut?

abril 3, 2024 Cuida de la teva salut

Sabies que el cos i la ment experimenten canvis seguint el cicle del dia i la nit? Com a éssers viu…

Resiliència: la clau per a una bona salut mental

març 23, 2022 Cuida de la teva salut

En els últims anys, i especialment en aquesta època estranya de pandèmia que ens ha tocat viure, …

Com mantenir la motivació en l’esport?

gener 22, 2025 Cuida de la teva salut

L’element clau per gaudir de l’esport i que sigui eficaç és la constància. Ara bé, és habit…

ASSSA Magazine 35Gen - Jun 2025

ASSSA Magazine 34Jul - Des 2024

ASSSA Magazine 33Gen - Jun 2024

ASSSA Magazine 32Jul - Des 2023

Veure totes les revistes

Política de cookies Política de privacitat Avís Legal Desarrollado por Espira

ET TRUQUEM

Emplena el formulari i et truquem

Ets assegurat/da?

Truca'ns al 965 200 106

965 200 106

Seleccioneu l'idioma

Trieu l’idioma en què voleu mostrar el bloc

Tancar

NOTA INFORMATIVA

REGLAMENTO PARA LA DEFENSA DEL ASEGURADO DE ASSSA

Este reglamento tiene por objeto regular el funcionamiento del Servicio de Atención al Cliente y del Defensor del Asegurado de ASSSA, así como las relaciones entre ambos. Se rige por la Ley 44/2002 de 22 de noviembre, de Medidas de Reforma del Sistema Financiero y por la Orden ECO 734/2004, de 11 de marzo, sobre los departamentos y servicios de atención al cliente de las entidades financieras.

El Reglamento para la defensa del asegurado puede solicitarlo en la siguiente dirección de correo: sacquejasyreclamaciones@asssa.es.

Tancar

INFORMACIÓ SOBRE EL QUADRE MÈDIC DENTAL

EXCLUSIVAMENT PER A ASSEGURATS QUE DISPOSIN DE PÒLISSA DENTAL

CONTINUAR