
El sistema immunitari és la barrera de defensa natural de l’organisme davant de tòxics externs, ja siguin de caràcter inorgànic (metalls pesats, químics, tòxics) o orgànic (verins naturals, toxines, virus, bacteris i altres microorganismes).
A més, està relacionat amb altres sistemes del cos, com el respiratori, el digestiu i el nerviós.
Els nostres hàbits són la causa principal dels canvis a la salut. En aquest sentit, és necessari afavorir un bon descans, la pràctica d’esport, la higiene personal, la gestió correcta de les emocions i una alimentació adequada per sentir-se bé a nivell immunitari, és a dir, tenir equilibri i benestar a tot l’organisme.
Però per què és important protegir-lo? No només evita les infeccions, sinó que també permet que el cos distingeixi entre els microorganismes beneficiosos i els perjudicials. Quan aquesta funció es perd, es corre el risc que el sistema immunitari ataqui el propi cos i es generi una malaltia autoimmunitària.
Alimentació per millorar el sistema immunitari
El primer pas és evitar els aliments perjudicials i amb pocs nutrients, com l’alcohol o els ultraprocessats, doncs generen nivells alts d’inflamació crònica i glucèmies. Per això, cal basar la dieta en aliments naturals o poc processats: els anomenats realfood.
En cas de tenir intoleràncies, com per exemple als lactis, o sensibilitat al gluten o a qualsevol altre aliment conegut, cal retirar-lo de la dieta de manera estricta per evitar possibles danys a l’intestí i no perjudicar la flora intestinal.
Com a conseqüència, cal prioritzar més que mai els vegetals, especialment si es consumeixen crus, perquè estan plens de vitamines, minerals i, sobretot, antioxidants capaços de millorar i depurar l’entorn cel·lular del cos. Una manera d’incloure’ls a la dieta és en amanides.
A més, cal escollir aliments amb molta vitamina C, com la taronja, el pebrot, el kiwi, la maduixa, la grosella o el suc natural de llimona, perquè contribueixen al creixement i a la reparació dels teixits, elements fonamentals per cuidar del nostre organisme.
Consells avançats
Ja fas tot el que s’ha anomenat anteriorment i no acabes de sentir-te bé del tot a nivell immunitari? Pots provar això:
Presta atenció als probiòtics i prebiòtics, ja que milloren el sistema digestiu i la microbiota que habita dins del cos. Els pots trobar en els aliments fermentats, com el quefir i la kombutxa, i protegeixen la flora intestinal, depuren el fetge i aporten antioxidants a tot l’organisme.
Com a prebiòtics de luxe, a més dels vegetals i les fruites variats, pots incloure a la dieta el midó resistent de les patates reescalfades, els bolets i els xampinyons. Les nous del Brasil també contenen molt seleni, un mineral fonamental.
I els suplements?
En cas de ser una persona d’edat avançada o amb problemes de debilitat, a més de tot el que s’ha esmentat anteriorment es pot completar la dieta amb aquests suplements:
- Zinc.
- N-acetil-cisteïna.
- Vitamina C.
- Vitamina D3.
- Seleni.
Per obtenir més informació sobre probiòtics, prebiòtics i suplements, i sobre com incloure’ls a la dieta, pots contactar amb un nutricionista que t’assessori i indiqui com començar. És una de les millors inversions que es poden fer a la vida.
Enrique de Gomar
Llicenciat en Ciències de l’Esport i Grau en Nutrició Humana
Especialista en nutrició esportiva i nutrició clínica
Centre Simply Health